Nevzhlednou budovu v centru Rožnova vyhledávají bezdomovci.


Úterní požár hasily jednotky z Valašského Meziříčí, Rožnova pod Radhoštěm a dobrovolníci z Hutiska-Solance. V budově byli čtyři lidé, kteří vyvázli bez zranění.

„Rožnovští hasiči přistavili k dřevěnému přístřešku, na kterém osoby stály, žebřík a pomohli jim slézt na zem. Přivolaný lékař u nich nezjistil žádné zranění,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička.

Požár hasiči zkrotili během několika hodin. Ve středu ráno ale k budově vyjížděli znovu, když místo požáru začalo opět doutnat.

DŮM JE ŠPATNÁ VIZITKA, MÍNÍ MÍSTNÍ OBYVATELÉ

Neobydlený dům, kde hledají úkryt hlavně lidé bez domova, rozhodně nepatří k ozdobám města.

„Myslím, že u procházejících turistů nebudí nejlepší dojem. Navíc je vedle dětské hřiště, kam si chodíme hrát se synem, a můžu potvrdit, že to místo nevypadá dobře,“ uvedl Rožnovan Martin Pospíšil.

Že je objekt problémový, si vedení města uvědomuje.

Vyhořelá chata Libušín na Pustevnách se už začíná pomalu rýsovat. Její dokončení je naplánované na konec června roku 2019.
Vyhořelý Libušín získává zpět svou podobu

„Budovu považujeme za vůbec nejhorší ve městě. Neslouží svému účelu a navíc je zdrojem nebezpečí,“ uznal starosta Radim Holiš.

Radnice podle starosty využije všech zákonných možností k tomu, aby se v co nejkratší době místo změnilo k lepšímu.

Vlastníkem budovy je společnost Holven, s. r. o. Její jednatel František Dobiáš se ale k požáru ani k dalšímu osudu budovy příliš vyjadřovat nechtěl.

„Pracujeme na určitých krocích, které s domem hodláme udělat, víc k tomu ale říkat nechci a nebudu,“ reagoval stručně na otázku Deníku Dobiáš.

Mluvčí Rožnova Tomáš Gross ale prozradil, že majitel společnosti krátce po požáru uvedl, že je na budovu vydaný demoliční výměr. Za to, že vlastník dosud nezajistil, aby se do objektu nedostali nežádoucí lidé a aby neohrožoval své okolí, může podle novely zákona o přestupcích dostat pokutu.

„Průběžně se tam zdržují asi čtyři lidé. Zásadní problémy v souvislosti s budovou ale neřešíme. V podstatě jediný problém je ten, že se tito lidé v místě objektu pohybují a nechávají za sebou nepořádek,“ přiblížil šéf městských strážníků Aleš Pilař.

Ilustrační foto.
Bezdomovec v Meziříčí surově zbil svého známého, hrozí mu až deset let