Nepříjemná událost se dotkla mnoha obyvatel městyse. „Je to velmi nepříjemné. Emoce zvyšuje i skutečnost, že k požáru došlo týden před vánočními svátky. Nemám sílu ani chuť se k tomu víc vyjádřit," pověděla Valašskému deníku jen pár hodin po uhašení požáru jedna z obyvatelek městyse Jitka Plátková.

Znepokojena požárem je i starostka Nového Hrozenkova Stanislava Špruncová. „Zjišťuji, co je potřeba udělat pro pomoc rodině majitele pálenice. Zatím jsme jim poskytli kontejnery na vyvezení poničeného materiálu," svěřila se starostka.

Přístup radnice i mnoha obyvatel vesnice si majitel objektu Jan Helienek velmi váží. „Moc za to všem děkujeme," vzkázal lidem, kteří jej a jeho rodinu nenechali ve štychu.

Sám se nechtěl v pátek dopoledne pouštět do spekulací, kde je příčina toho, že střecha pálenice lehla popelem. „Jsem však přesvědčen, že od komínu ani elektroinstalace to nebylo. Ale jsou to jenom moje domněnky a úvahy. S určitostí mohu jen říct, že sezona v naší pálenici předčasně skončila," poznamenal Jan Helienek.

Hasiči se zapotili

Požár střechy a podkroví domu, kde byla pěstitelská pálenice umístěna, dosahoval takové intenzity, že hasiči dopravovali potřebnou vodu k hašení kyvadlově.

„Celkem se do práce zapojily čtyři jednotky. Postarat se kolegové museli rovněž o sousední stavení. Hrozilo totiž nebezpečí, že se oheň přesune i na něj," prozradil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Pavel Řezníček.

Oheň se hasičům podařilo zlikvidovat po dvou a půl hodinách.

„Práci komplikoval silně zakouřený prostor. Používat jsme museli i dýchací přístroje," dodal mluvčí hasičů.

Ani po uhašení ohně však práce pro hasiče neskončila. „Zajistili jsme odvětrání prostoru pomocí přetlakové ventilace. Nakonec jsme zasaženou střešní konstrukci rozebrali a celý prostor zkontrolovali termokamerou," uvedl pro Valašský deník Pavel Řezníček.

Proč začalo hořet, zatím nikdo neví

Na místě zahájil po uhašení ohně svoji práci vyšetřovatel požárů ze Vsetína. „Hovořit o příčinách vzniku požáru je předčasné. Pracujeme se všemi možnostmi," pověděl mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Pavel Řezníček.