Právě vadný komín byl podle kriminalistů místem, kde ničivý požár v březnu roku 2014 vznikl. Totéž už dříve konstatovali také vyšetřovatelé hasičů.

„Vyšetřováním policisté vyloučili úmyslné založení požáru a dále i skutečnost, že by za vznik požáru mohla závada na elektroinstalaci," uvedl vsetínský policejní mluvčí Vladislav Malcharczik.

Padesátiletý muž z Karvinska je obviněný z přečinu obecného ohrožení. Hrozí mu až osmileté vězení. Škoda vzniklá požárem dosud podle Malcharczika nebyla úplně vyčíslena.

„Prozatím je odhadována na více než padesát milionů korun," řekl mluvčí.

Pracovníci Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm, které má poničenou památku ve své správě, odhadli náklady na obnovu Libušína na 80 milionů korun. Výsledek policejního vyšetřování vedení muzea potěšil.

„Vyšetřování za prvé ukázalo, že tam nebylo žádné zavinění ani nedbalost ze strany muzea. Předpokládám, že jeho ukončení přispěje k rychlejšímu dokončení jednání s pojišťovnou," uvedl ředitel skanzenu Jindřich Ondruš.

Doplnil, že po poradě s právníky se Valašské muzeum připojí s nárokem na úhradu škody také v budoucím trestním řízení.

Vedení muzea mezitím už 22. prosince napodruhé vypsalo výběrové řízení na firmu, jež má Libušín znovu postavit. Zájemci mohou podávat nabídky do 25. ledna. Muzeum by podle Jindřicha Ondruše chtělo začít se stavbou už na jaře.

Není ale jisté, jestli se podaří zajistit dodavatele stavby do konce období zimní těžby. To skončí v březnu. Na stavbu Libušína cestou takzvané vědecké rekonstrukce je totiž nutné použít stromy pokácené v zimě v nadmořské výšce nad pět set metrů, které mají málo mízy. Pokud se nepodaří firmu vybrat včas, obnova Libušína zřejmě začne s ročním zpožděním.

Samotná stavba má trvat tři roky. Delší časové období je zvolené proto, že Libušín bude postavený jako srub a dřevo si bude určitý čas takzvaně sedat.

Chata Libušín stojí na Pustevnách od roku 1899. Navrhl ji architekt Dušan Jurkoviče. Vyhořela v noci z 2. na 3. března loňského roku. Po obnově dostane zpět svůj vzhled z roku 1925. Finanční či materiální pomoc přislíbilo ministerstvo kultury i Lesy České republiky. Muzeum počítá také s náhradou od pojišťovny. Ve veřejné sbírce na obnovu Libušína se do těchto dní podařilo vybrat už téměř 10 milionů korun.