Podle vyjádření vsetínské společnosti důlní rozbušky s trubičkou vyrobenou na nové lince pomohou uspokojit zvýšenou poptávku zejména na trzích východní Asie. V první fázi to budou zejména dodávky do Malajsie, kde firma v roce 2018 očekává nárůst prodejů z 25 na 100 milionů korun.

Příprava a samotné uvedení linky do provozu zabraly více než dva roky. Společnost do ní investovala přes sto milionů korun. Všechna povolení od dozorujících autorit potřebná k zahájení provozu s výbušninami získala společnost 5. května, následně zahájila testovací provoz. „Jedná se o kontinuální automatizovanou výrobu, která zaměstná přímo pět nových pracovníků a nepřímo umožní navýšit počty zaměstnanců na sestavě neelektrických rozbušek," upozornila Markéta Klímková ze společnosti Austin. Spuštění nové linky umožní firmě nezávislost na dodávkách detonační trubičky z USA.

O titul Vesnice roku soutěží šest obcí: Hoštálková.
Ratiboř soutěží posedmé, Hošťálková má nejvíc cen

Ředitel společnosti Austin Detonator Otta Grebeň doplnil, že v současné době pracuje ve společnosti 908 zaměstnanců. „To je přibližně o dvacet méně, než bychom ve výrobě aktuálně potřebovali. Co se ale týká obsazení pracoviště druhé linky novými zaměstnanci, to máme kapacitně pokryto," ujistil Grebeň.

Společnost podle jeho slov začala shánět nové lidi už před rokem a nabrala je ve dvou etapách. První zaměstnanci nastoupili v září, další v listopadu, aby se postupně mohli zaškolovat na první lince.

„Nové zaměstnance jsme tedy rozdělili do již zapracovaných týmů, aby mohli pochytit zkušenosti stávajících pracovníků a pak je zúročit ve své práci. Na práci na nové lince na výrobu detonační trubičky jsou vybráni spíše opravdu zkušení pracovníci, kteří mohou lépe zachytit počáteční problémy," řekl Otta Grebeň.

Za stavební část budování nové linky byla zodpovědná vsetínská firma TM-Stav. Strojní a technologickou část dodávala italská společnost HET (High Energy Technology), která stejně tak zajišťovala i vybudování první linky před osmi lety.

Valašské muzeum v přírodě patří k nejoblíbenějším cílům výletníků z celé republiky.
Víkend ve skanzenu: výhon ovcí i výročí otevření poštovny