To vše přiblíží degustační večer s názvem První republika, který se uskuteční v pátek 5. října ve Velkých Karlovicích. Kuchaři tamního Spa hotelu Lanterna speciální degustační menu připravují na počest 100. výročí vzniku Československa. Hostům ho nabídnou vpředvečer tradičního Karlovského gastrofestivalu, jehož hlavní program se zde koná o víkendu 6. a 7. října.

Přípravě večera předcházelo studium historických materiálů. Sestavení menu o sedmi chodech se ujal gastronomický odborník, pedagog Slezské univerzity v Opavě Alexandr Burda. Ten bude zároveň večerem provázet a hostům prozradí různé gastro zajímavosti tehdejší doby.

„O období první republiky máme dnes tendenci hovořit jako o starých zlatých časech. Hosté během večera ovšem zažijí nejen atmosféru restaurace pro dobrou společnost, ve kterých vysedávali nositelé zvučných jmen jako Oldřich Nový či Vlasta Burian, ale stolování našich předků představíme z více stran.

Ilustrační foto.
Hádka opilých spolubydlících přerostla v pokus o vraždu. Muži hrozí osmnáct let

Například i z té, kdy naše babičky musely svou vynalézavostí nahradit nedostatkové nebo drahé suroviny v krizových nebo poválečných obdobích. Hostům ukážeme, že i chudá jídla mohou v podání dnešních kuchařů chutnat excelentně. Zajímavým úhlem pohledu je také soužití hned několika národností na našem území, hosté tedy ochutnají i jídla Zakarpatské Ukrajiny a Slovenska a v menu nesmí chybět ani prvky kuchyní německých nebo židovských obyvatel našeho území,“ nastínil jednotlivé chody degustačního menu Alexandr Burda.

Stylově v duchu výročí budou sommeliéři k menu servírovat vína z vinařství, jejichž názvy odkazují na významné prvorepublikové jmenovce Masaryka a Beneše. Symbolická bude také cena menu – 1918 korun. Jednotlivé pokrmy připraví tým šéfkuchaře Josefa Tydlačky.

Hotel podobné tématické akce pořádá pravidelně, jedním z nejznámějších počinů byly loňské Oscarové degustační večery inspirované pokrmy z filmů režiséra Jiřího Menzela i s jeho osobní účastí. Při Karlovském gastrofestivalu Spa hotel Lanterna pravidelně hostí osobnosti oceněné michelinskou hvězdou, letos sem zavítá držitel dvou michelinských hvězd Nicolas Decherchi.

Více: www.lanterna.cz

Na Pustevny zavítal v neděli 12. srpna ministr kultury Antonín Staněk. Prohlédl si i pokračující stavbu Libušína.
Ministr kultury zavítal do Dřevěného městečka a na Pustevny

Degustační menu První republika

Welcome drink: Hubert sekt, suchý, De Luxe
Amuse bouche: Šneci se skořicí v lanýžovém másle, Roastbeef s bylinkovou majonézou
Grilovaný kozí sýr na medu s tvarůžkovým přelivem, bramborový chléb
Ukrajinský boršč s masovými pelmeni
Husa v šouletu, macesy
Jehněčí hřebínky, restované hříbky, pohankové noky
Lívanečky z ječné mouky, šimlena
Černá káva podle receptu Juliuse Meinla, Legionářské řezy
Cimrmanova bylinná hořká
Vína z vinařství Masaryk a Beneš

Kalendář podzimních akcí ve Spa hotelu Lanterna

29. 9. - Soutěž o nejlepší sýr, degustační večer s vinařstvím Šamšula

5. 10. – První republika

6. 10. - Michelinská galavečeře Karlovského gastrofestivalu

7. 10. – Michelinský oběd Karlovského gastrofestivalu

7. 10. – Degustační menu Karlovského gastrofestivalu s vinařstvím Kadrnka

15. 11. – Noc bílých lanýžů

16. 11. – Ladislav Špaček: Deset let s Václavem Havlem

15. 12. - Etiketa stolování Ladislava Špačka

28. 12. – Etiketa stolování Ladislava Špačka pro děti