„Mezi firmami zvítězila holešovská společnost Elko EP, druhá skončila zlínská stavební společnost Navláčil a třetí místo získala firma Kovar z Valašské Polanky. Na vítězi se nám líbila zejména česká ryzost, že zaměstnává mnoho lidí z regionu, získala několik ocenění v zahraničí a dokáže překonávat překážky," hodnotila Liběna Chovanová ze společnosti Vodafone.

Vítez děkoval zaměstnancům

Předseda představenstva vítězné firmy Elko EP Jiří Konečný výhru přisoudil zejména zaměstnancům. „Když jsem firmu zakládal, dělali jsme elektroniku v garáži na koleni. Nyní jsme špičkou v České republice a čtvrtou nejsilnější firmou v oboru v Evropě. Za to i za dnešní ocenění patří dík právě všem našim pracovníkům," vysekl poklonu.

Mezi živnostníky porota jako první ukázala na ženu, která podniká v oblasti zpracování odpadů. „Zvítězila Alena Hříbková z Jablůnky, u které nás zaujal její podnikatelský příběh, motivace a také to, že se podílí na snižování ekologické zátěže. Na druhém místě skončil zručný tesař Jakub Šuta z Francovy Lhoty a třetí místo může těšit koláře Augustina Krystyníka z Nového Hrozenkova," vyjmenoval Petr Hanák z Poštovní spořitelny.

Vítěze obou kategorií čeká v prosinci reprezentace Zlínského kraje ve finále v Praze.

„Utkají se o celorepublikové tituly Vodafone Firma roku 2012 a Era Živnostník roku 2012. Budou vyhlášeni také krajští a posléze celostátní vítězové kategorie Odpovědná firma roku 2012 a celorepublikový nositel titulu Era Účetní roku 2012," poznamenal mluvčí projektu Petr Lutonský.

Letos se do podnikatelských klání přihlásilo celkem 6370 firem a živnostníků, což je o 4394 víc než v roce 2006, kdy se konala poprvé.