Vymyslel a vytvořil je zdejší učitel Ondřej Strnadel, jehož si pořadatelé závodu vybrali už před rokem. „Letošní trofeje se velmi podobají loňským, liší se jen v drobnostech,“ říká devětatřicetiletý sklářský mistr.

„Všechny jsou ze zelené skloviny, odkazující na barvy hlavního sponzora. Horní část je proti loňské sérii více zkosená, aby lépe vynikl tvar připomínající obrysy Masarykova okruhu,“ upřesňuje Strnadel.

Ze stejného materiálu je i podstavec symbolizující kolo jako prostředek pohybu. Autor obě části spojil sklářským lepidlem, které ztuhlo pod lampou s ultrafialovým zářením.

Práce na dvanácti trofejích si vyžádala několik týdnů soustředěné práce, zahrnující foukání skleněné baňky do železné formy u sklářské a pozvolné chladnutí v temperovací peci, broušení, leštění, pískování a v případě podstavce i částečné potažení kovem.

Tvrdit, že valašskomeziříčský sklář získá prestižní zakázku také v příštím roce, by bylo předčasné. Přesto na tom obě strany pracují. „S ředitelstvím závodu jednáme o výraznější změně vzhledu trofejí. Nápad už nosím v hlavě, ale zatím je těžké ho blíže popsat.

Dominantním prvkem by ale měl zůstat tvar Masarykova okruhu,“ naznačuje Strnadel, jenž ani na letošní Grand Prix nebude chybět „Pojedu se tam podívat se synem. Stejně jako loni budu závody sledovat jako fanoušek motorismu a také jako host,“ prozrazuje.

Festival Masters of Rock 2018.
Vizovice praskají ve švech. Masters of Rock odstartovala kapela Diolegacy