Za čtyři roky v branži dokázal, že slogan poctivá uzenina myslel opravdu vážně. Jeho výrobky už posbíraly několik prestižních ocenění. Tlačenka od Žabčíka se stala nejlepší valašskou tlačenkou v roce 2012, o rok později získala certifikát Beskydy – originální produkt.

Stejným certifikátem se může pochlubit jeho Radhošťská, Chalupářská a Žabčíkova klobása. Grilovací klobása zase vloni získala první místo v soutěži Regionální potravina Moravskoslezského kraje. Některé produkty Milana Žabčíka také ministerstvo zemědělství označilo známkou Klasa.

Další významný úspěch zaznamenal šedesátiletý Milan Žabčík, který má v řeznickém oboru celoživotní zkušenosti, minulý čtvrtek. Stal se Živnostníkem roku Zlínského kraje pro rok 2015. „Jsem šťastný člověk. Je to pro mne obrovská prestiž a třešnička na dortu za čtyři roky mého podnikání," cení si titulu Milan Žabčík.

Netají, že začátky samostatného podnikání nebyly jednoduché. Za čtyři roky si ale Milan Žabčík vybudoval síť pěti prodejen a dává práci deseti zaměstnancům. Kromě vlastních prodejen nabízí výrobky také na trzích po celé Moravě. „Výsledky se dostavily. I když jsem v práci od čtyř do šesti každý den. Ale kdyby to člověka nebavilo, tak by to nedělal," usmívá se Živnostník roku Zlínského kraje Milan Žabčík.

Byl to mimo jiné také tento přístup k práci, který porota soutěže ocenila. „Líbí se mi, že se dokázal prosadit ve vysoce konkurenčním prostředí poctivým tradičním řemeslem a vynikajícími domácími produkty," zdůvodnil volbu vítěze člen poroty Jakub Šimunič.

Krajská soutěž má také svou firemní kategorii. Ani v té se Valaši neztratili. Na druhém místě se za vítěznou vizovickou společností Koma Modular umístilo výrobní družstvo Irisa ze Vsetína. „Už když jsem zjistil, že jsme se probojovali mezi deset finalistů, byl jsem velice spokojený. Nejen proto, že v kraji působí stovky firem, ale proto, že této soutěže si vážím vzhledem k hodnotícím kritériím," řekl předseda představenstva Irisy Ivan Abdul.

Vedle ekonomiky se totiž klade důraz na vlastní produkt a tradici. Obojí se podle Ivana Abdula začalo v České republice vytrácet stejně, jako se vytrácí politická elita země. „V době, kdy se bývalý a současný ministr financí hádají, kdo je větší zloděj, hlava státu, místo aby se pokusila politiku dostat zpátky na patřičnou úroveň, to dopracovala k tomu, že její práce je ohodnocena změnou státních standart na hradě, by každá firma, která dokáže udržet a vytvářet hodnoty této země, zasloužila velké ocenění," zdůraznil Ivan Abdul.

Irisa se na druhém místě mezi krajskými firmami umístila už vloni. „Jsem rád, že jsme výsledek potvrdili a dokázali, že naše strategie i hodnoty jsou nastavené správně. Můžeme být právem spokojení," řekl Ivan Abdul. Doplnil, že poděkování za úspěch náleží také všem zaměstnancům Irisy i obchodním partnerům družstva.