VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Na 7. karlovský gastrofestival míří první český Michelin Pavel Pospíšil

Velké Karlovice - Svátek všech labužníků a milovníků valašské kuchyně a regionálních produktů: to je Karlovský gastrofestival, jedinečná gastronomická událost, která se letos již posedmé uskuteční o prvním říjnovém víkendu 2. až 4. října ve Velkých Karlovicích.

31.8.2015
SDÍLEJ:

Soutěž o nejlepší frgál.Foto: Archiv Resortu Valachy

Gastrofestival opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a nejlepší klobásu a další doprovodné programy včetně tradičních galavečeří pro náročné gurmány. Při nich ve Velkých Karlovicích každoročně hostují kuchařské osobnosti s michelinskou hvězdou. Letos se pořadatelům podařilo k účasti získat Pavla Pospíšila, historicky prvního Čecha, který se stal držitelem tohoto prestižního ocenění.

„Michelinské galavečeře u nás bývají pravidelně vyprodané, hosté velmi vítají tuto možnost poznat um michelinských kuchařů, za nimiž by jinak museli cestovat často i stovky kilometrů daleko. V minulosti již u nás hostovali michelinští šéfkuchaři z Itálie, Maďarska a postupně také oba aktuální držitelé michelinské hvězdy v České republice Oldřich Sahajdák a Roman Paulus. Letos uzavřeme český „trojlístek" díky Pavlu Pospíšilovi, který získal hvězdičku v Německu, kde trvale žije. Pavel Pospíšil se gastrofestivalů a podobných akcí účastní zcela výjimečně, o to větší radost máme, že přijal naše pozvání. Jako host Spa hotelu Lanterna připraví pro návštěvníky sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd," uvedl Tomáš Blabla, ředitel Karlovského gastrofestivalu a zároveň i Resortu Valachy Velké Karlovice, který je hlavním pořadatelem akce.

Karlovský gastrofestival se během uplynulých šesti let zařadil mezi největší gastro akce svého druhu v ČR, jen loni jej navštívilo na 30 tisíc lidí. Vstup na gastrofestival je tradičně zdarma a vedle programu je pro návštěvníky atraktivní i místo konání - uprostřed přírody CHKO Beskydy, v malebném údolí Léskové ve Velkých Karlovic u hranice se Slovenskem. Ochutnávku specialit kuchařů místních hotelů, penzionů a restaurací tak mohou návštěvníci spojit s procházkou půvabnou valašskou krajinou. Celkem 14 gastro zastávek je rozeseto v údolí Léskové ve vzdálenosti do 3,5 km a hosté se mezi nimi mohou projít po cyklostezce Bečva nebo se svézt turistickým vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem.

Kromě nabídky specialit místních kuchařů bude opět součástí Karlovského gastrofestivalu i mezinárodní farmářský trh plný poctivých domácích produktů za účasti producentů nejen z ČR, ale například i Slovenska či Maďarska. Vrcholem festivalu bývá nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto typických valašských koláčů od profesionálů i domácích pekařek. Součástí jsou i kuchařské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezením s cimbálovými muzikami, zábava a atrakce pro děti, barmanské večery či jedinečná frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů a odvézt si je jako stylový suvenýr s sebou domů. www.karlovskygastrofestival.cz

Tipy z letošního programu

2. 10. Galavečeře Spa hotelu Lanterna
3. – 4. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura
3. 10. Soutěž o nejlepší klobásu
3. 10. Michelinská galavečeře Pavla Pospíšila
3. 10. Galavečeře hotelu Horal
4. 10. Michelinský oběd Pavla Pospíšila
4. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál

Šéfkuchař Pavel PospíšilRenomovaný gastronomický odborník a historicky první Čech, který získal nejvyšší ocenění v gastronomii – michelinskou hvězdu, pochází ze Zlína, kde se narodil v roce 1944.
Pavel Pospíšil.Po absolvování kuchařského učiliště a gymnázia ve Vyškově a hotelové školy v Piešťanech krátce působil v bývalém Československu a pak se mu podařilo získat praxi ve Východním a následně i Západním Německu, kam po srpnových událostech roku 1968 emigroval.
V Německu nejprve několik let získával zkušenosti v michelinských restauracích a v roce 1979 si otevřel vlastní podnik, Merkurius v lázeňském městě Baden-Badenu. Restaurace zaujala jednoduchou a přitom výtečnou gastronomií s důrazem na české a moravské speciality a prakticky okamžitě se ocitla v hledáčku michelinských inspektorů. Ti jí legendárního „kuchařského Oscara" udělili v roce 1980. Merkurius postupem času obdržel i další kuchařská ocenění a zařadil se mezi nejlepší restaurace v Německu.
V roce 1996 Pavel Pospíšil svůj podnik prodal a otevřel si Pospisil´s Gasthof Krone v nedalekém Bühl-Oberbruchu. Ta se od otevření dodnes pyšní známkou Bib Gourmand, která v rámci michelinského hodnocení zaručuje „vynikající jídlo za přiměřenou cenu".
Do bývalého Československa se Pavel Pospíšil občas vrací, v poslední době zejména na Slovensko, kde spolupracuje se Slovenskou televizí na pořadu „Tajomstvo mojej kuchyně" a pro přílohu Hospodářských novin „Prečo nie" recenzuje slovenské restaurace. Gastrofestivalů či kuchařských show se z časových důvodů účastní zcela výjimečně.
Příležitost, kterou nabídne 7. Karlovský gastrofestival ve Velkých Karlovicích - tedy ochutnat degustační menu připravené Pavlem Pospíšilem mimo jeho domovský podnik v Bühl-Oberbuchu, bude tedy zcela mimořádná a neopakovatelná. Nenechejte si ji ujít.

Autor: Redakce

31.8.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kladkostroj na osmisetkilového býka nestačil

Ilustrační fotografie.

Nechtěná trofej, řidič srazil stotřicetikilového jelena.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Chovanec: Policie při ostraze muničních skladů nechybovala

Rozptýlit kritiku, že policie chybovala při ostraze areálu vrbětických muničních skladů poté, co odsud lidé vynášeli zbraně, přijel ve středu přímo do areálu muničních skladů v doprovodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, ministr vnitra Milan Chovanec.

Skvělá atmosféra na Lapači nepomohla, Vsetín trápil přerovský brankář Klimeš

Prvoligoví hokejisté Vsetína si připsali první porážku v domácím prostředí. Hostující Přerov byl lepším celkem. Opíral se o výborného brankáře Klimeše a po zásluze zvítězil.  

Boj o valašské zlato není rozhodnutý

Trnkový sad v Hošťálkové se stal jablkem sváru mezi dvěma sousedy. Jeden začal mezi stromy stavět plot, druhý je přesvědčený, že se tak děje na jeho pozemku. Stavitele navíc obviňuje, že mu technikou ničí zasazené stromy. Stavební úřad začne případ řešit až 3. října.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení