VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na medvědí česnek? Zkuste polévku podle šéfkuchaře

Období medvědího česneku je opět tady. Využijte krátkého jarního období, kdy je možné tuto bylinu volně nacházet a sbírat v lesích na různých místech regionu, a vylepšete si svůj jídelníček.

3.4.2017
SDÍLEJ:

Pavel VáclavíkFoto: Archiv Resortu Valachy

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která se vyskytuje hlavně v lužních lesích. Je doslova zásobárnou živin a vitamínů, tolik potřebných po zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení: regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Vyzkoušejte třeba lahodnou krémovou polévku s medvědím česnekem podle receptu Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledkem své hosty určitě nadchnete.

Krémová polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby polévka nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru. Jestli zcela dohladka, nebo se zachováním kousků zeleniny, je zcela na vás.

Tip Pavla Václavíka: „Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce. Připravíme ho tak, že dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a vaříme 3 až 4 minuty. Hned poté podáváme."

Autor: Redakce

3.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mistrovská kopaná ve Zlínském kraji

Spanilá jízda veteránů jako vzpomínka na 70. výročí dobrodružné výpravy do Afriky
23

VIDEO: Zlín vzpomínal na legendární jízdu Hanzelky a Zikmunda

AKTUALIZUJEME

Komplex Dukla trvá dál, házenkáři Zubří padli i popáté v řadě a čeká je boj o bronz

Boje o třetí místo s Lovosicemi čeká v příštích týdnech házenkáře Zubří. Druhý celek po základní části totiž po dvou překvapivých domácích semifinálových porážkách v rámci semifinále play-off padli také v sobotní odvetě na palubovce pražské Dukly, na kterou nestačili ani v pátém vzájemném měření si. Složení finále tak bude shodné jako loni, kdy se o třetí titul v řadě proti Dukle bude snažit Plzeň.

Počasí na hraně, cyklisté přesto otevřeli sezonu

Milovníci cykloturistiky zahájili v sobotu 22. dubna 2017 cyklistickou sezonu. Před Informačním centrem ve Valašském Meziříčí se jich sešly přibližně tři desítky.

Jiří Růžička: Nastoupit po Čunkovi je pro mne výzva

ROZHOVOR / Město Vsetín má po čtvrteční volbě zastupitelů nového starostu. Stal se jím čtyřicetiletý vsetínský rodák Jiří Růžička. Na jeho priority ve funkci se Deník zeptal bezprostředně po volbě.

U bunkru pod Antonínkem otevřeli letošní turistickou sezonu

Už rok si může veřejnost prohlédnout vojenský bunkr pod Svatým Antonínkem, který nadšenci z Ostrožské Lhoty otvírali 23. 4. 2016. Na známém poutním místě je to nejen pro zájemce vojenské historie obrovský tahák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies