VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak na medvědí česnek? Zkuste polévku podle šéfkuchaře

Období medvědího česneku je opět tady. Využijte krátkého jarního období, kdy je možné tuto bylinu volně nacházet a sbírat v lesích na různých místech regionu, a vylepšete si svůj jídelníček.

3.4.2017
SDÍLEJ:

Pavel VáclavíkFoto: Archiv Resortu Valachy

Medvědí česnek je vytrvalá bylina, která se vyskytuje hlavně v lužních lesích. Je doslova zásobárnou živin a vitamínů, tolik potřebných po zimě. Za svůj název prý skutečně vděčí medvědům, kteří ji po zimním spánku vyhledávají jako delikatesu a dodává jim sílu.

Medvědí česnek je považovaný za vysoce účinné přírodní antibiotikum a antioxidant. Účinné látky v medvědím česneku mají příznivý vliv na trávení: regulují činnost žaludku, podporují trávení i chuť k jídlu, ničí střevní parazity, také urychlují hojení ran a vředů, podporují tvorbu krve, v léčitelství se používá i pro snížení krevního tlaku nebo jako prevence proti chřipce, ateroskleróze či astmatu.

Listy medvědího česneku si můžete vylepšit chuť téměř všech pokrmů. Nadrobno nakrájené se přidávají do polévek, omáček i k masu, skvěle chutnají i nadrobno nakrájené na chlebu s máslem či v pomazánkách. Pokud si chcete medvědí česnek uchovat na pozdější časy, doporučuje se zmrazení nebo výroba pesta s použitím oleje.

Vyzkoušejte třeba lahodnou krémovou polévku s medvědím česnekem podle receptu Pavla Václavíka, šéfkuchaře Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích. Příprava je jednoduchá a rychlá, výsledkem své hosty určitě nadchnete.

Krémová polévka s medvědím česnekem podle šéfkuchaře Pavla Václavíka

Na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibule) orestujeme na másle, zaprášíme hladkou moukou a zalijeme vývarem – kuřecím, hovězím či zeleninovým. Přidáme smetanu na šlehání (kvalitní, přes 30% tuku), osolíme, opepříme a zhruba 20 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme nakrájené lístky medvědího česneku, necháme lehce vychládnout zhruba na 80°C (tak, aby polévka nevřela) a obsah hrnce rozmixujeme v mixéru. Jestli zcela dohladka, nebo se zachováním kousků zeleniny, je zcela na vás.

Tip Pavla Václavíka: „Chuť i vzhled polévky zajímavě zpestří takzvané zastřené vejce. Připravíme ho tak, že dáme vařit vodu, osolíme, přidáme ocet, vejce vyklepneme do naběračky a vložíme do vody, kterou jsme těsně před tím zvířili mícháním vařečkou. Vodu udržujeme těsně pod bodem varu a vaříme 3 až 4 minuty. Hned poté podáváme."

Autor: Redakce

3.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Kladkostroj na osmi set kilového býka nestačil

Ilustrační fotografie.

Nechtěná trofej, řidič srazil stotřicetikilového jelena.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Chovanec: Policie při ostraze muničních skladů nechybovala

Rozptýlit kritiku, že policie chybovala při ostraze areálu vrbětických muničních skladů poté, co odsud lidé vynášeli zbraně, přijel ve středu přímo do areálu muničních skladů v doprovodu policejního prezidenta Tomáše Tuhého, ministr vnitra Milan Chovanec.

Boj o valašské zlato není rozhodnutý

Trnkový sad v Hošťálkové se stal jablkem sváru mezi dvěma sousedy. Jeden začal mezi stromy stavět plot, druhý je přesvědčený, že se tak děje na jeho pozemku. Stavitele navíc obviňuje, že mu technikou ničí zasazené stromy. Stavební úřad začne případ řešit až 3. října.

Rožnov mění uvítací cedule

Vedení rožnovské radnice rozhodlo o výměně dvanáct let starých uvítacích tabulí na vjezdech do města. První nová už stojí na příjezdu od Valašského Meziříčí a další bude následovat na silnici od Frenštátu během několika dní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení