Valašská rodinná firma Gufex z Kateřinic je tradičním dodavatelem kotoučů na hokejové turnaje pořádané Mezinárodní hokejovou federací (IIHF). Kromě jarního mužského hokejového šampionátu, který je v tomto směru vrcholem sezony, to jsou i turnaje žen či juniorských reprezentací. Celý seriál začíná už v prosinci.

„Na základě naší smlouvy s hokejovou federací dodáváme na všechny tyto turnaje v souhrnu asi dvanáct tisíc kusů kotoučů," spočítala jednatelka firmy Gufex Kateřina Zubíčková.

Spolupráci s IIHF chápou v Kateřinicích jako prestiž. V současné době je v plném proudu vyjednávání už o několikátém prodloužení smlouvy s federací, kterou má Gufex uzavřenou ještě pro letošní rok.

Z celkového ročního objemu výroby puků ale kotouče dodávané na turnaje IIHF představují jen zlomek. Firma o sedmi zaměstnancích totiž každý rok vyrobí asi jeden milion puků. Jen pětina z nich zůstává na českém trhu, zbylých osmdesát procent míří doslova do celého světa.

„Nejvíce odběratelů máme v severských zemích. Dodáváme ale i do zemí, kde by člověk lední hokej neočekával, například Jižní Afriky či Mexika a mnohých dalších," řekla Zubíčková. S kotouči z Valašska se také hrály hokejové turnaje na zimních olympiádách v Naganu, Salt Lake City či Turíně.

Výhodou v konkurenčním boji je pro valašskou firmu paradoxně její velikost. „Tím, že jsme menší rodinná firma, jsme schopní pokrývat i objednávky menšího rozsahu. Kdežto pro velké firmy nemusí být objednávka v řádu několika tisíc kusů zajímavá," myslí si jednatelka Gufexu.

Největší zbraní je ale kvalita, ze které v Kateřinicích nehodlají slevit. Podle Kateřiny Zubíčkové na to slyší zákazníci například právě v severských zemích.

Každý z kotoučů je v podstatě ruční práce, valašská firma navíc používá při jejich výrobě speciální směs. Výsledkem jsou puky, které téměř nezanechávají černé šmouhy na mantinelech. Tuto vlastnost oceňují především společnosti, které podporují hokejové kluby a platí za své reklamy na mantinelech. V případě použití kotoučů z Kateřinic jsou loga a reklamní nápisy černými šmouhami znehodnocené jen minimálně.

„Na kvalitě dále pracujeme. Vyvíjíme puky, které budou zcela nešpinící. Stejně tak pracujeme na tom, abychom si dokázali sami zajistit barevný UV potisk kotoučů. Ten prozatím řešíme externě," přiblížila Zubíčková. Doplnila, že jednobarevný foliový tisk si firma zajišťuje sama již nyní.