V citlivých dokumentech, které po celém světě vyvolaly rozruch, se objevilo také jméno majitele firmy Czech Small Arms, která provozuje svůj byznys v Jablůnce na Vsetínsku.

„Je dlouhodobě pryč. Myslím, že byl nedávno i s manželkou v Americe," uvedl na adresu podnikatele Tomáše Quise starosta obce Jablůnka Čeněk Hajný.

Připouští, že o firmách, které na území obce působí, podrobnosti nezná. „Vždy akorát přijdou, že chtějí spravit cestu," podotkl s nadsázkou Hajný. Sám by ale přivítal, kdyby se změnily podmínky odvádění daní ve prospěch obcí.

„Samozřejmě, firmy zaměstnávají lidi a to je velký přínos. Máme ale s chodem obce velké náklady. Alespoň 50 procent, možná třicet by mohlo z daní podnikatelů jít tam, kde jsou firmy fyzicky umístěné a kde skutečně podnikají," vysvětlil svůj názor.

Informace o tom, že se věc může týkat i podnikatele ze Vsetínska, zveřejnil server investigace.cz.

Novináři vycházeli z původních zdrojů listu Süddeutschezeitung, který miliony dokumentů získal od anonymního zdroje.

„Druhým zbrojařem vystupujícím v dokumentech Panama Papers je Tomáš Quis ze Vsetína. Ten je majitelem firmy Czech Small Arms, která vyrábí nebo certifikovaně znehodnocuje malé střelné zbraně. Jeho panamská společnost se jmenuje General Trading & Consulting Corp," uvedli na investigace.cz. Redakce Valašského deníku oslovila telefonicky i e-mailem jmenovanou společnost z Jablůnky, odpověď se ale zatím nepodařilo získat.

Naopak za velmi zajímavou považuje celou kauzu senátor Jiří Čunek. Využívání daňových rájů odsoudil. „Tento způsob skrývání peněz by měl být celosvětově potírán," reagoval.

„Co mě zaujalo nejvíc, bylo zveřejnění jména doktora Monsporta, kterého dlouhodobě sleduji v otázce poškození některých věřitelů H-Systemu. Mělo by se prověřit, zda jde o peníze, které ti lidé poctivě vydělali nebo vznikly z kriminální činnosti," dodal. Senátor se osobně bude o kauzu zajímat: „Mimořádně mě to zajímá a budu sledovat další vývoj. Určitě se budu snažit v této věci něco udělat," naznačil.

O co v kauze jdePřipomeňme, že na začátku byl únik interní komunikace firmy Mossack Fonseca, která měla napomáhat anonymizovat vlastnictví firem. Přes jedenáct milionů citlivých dokumentů se pak dostaly do rukou novinářů německého listu Süddeutsche Zeitung. Reportéři ze serveru investigace.cz prošli tisíce stran dokumentů, aby zjistil, jak se Češi zapojili do anonymního světa daňových rájů. „Čechů, kteří drží akcie jedné nebo více firem zřízené Mossack Fonseca v jedné z offshoreových destinací, je 283," píše server. S ohledem na celosvětový zásah informací se tak v citlivých dokumentech na stejné straně barikády objevili ruský prezident Vladimir Putin, jeho ukrajinský protějšek Petro Porošenko, syrský prezident Bašár Asad, britský premiér David Cameron nebo čínský lídr Si Ťin-pching.

Autor: Táňa Marková