VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Abeceda koření: chmel jako lahůdka a bobule z jalovce

Další díl našeho seriálu Abeceda koření se věnuje bylinám, která mají počáteční písmeno CH a J. Přečtěte si něco o chmelu a jalovčinkách. Možná také ucítíte tu vůni piva, borovičky nebo ginu.Chmel je naše zlato

28.6.2012
SDÍLEJ:

Revírnické ragúFoto: vseovareni.cz

„Myslíme jenom na chmel, tak se, občane, nachmel," zpívají studenti ve slavném muzikálu Starci na chmelu.

Přesně tak vystihují vztah Čechů k této bylině. Když se řekne chmel, všem se zkrátka vybaví pivo.

Málokdo však ví, že chmel se používá i jako koření do jídel a jeho mladé výhonky se hodí třeba do salátů.

Labužníci ve starém Římě si tento salát ochucovali solí, pepřem, octem a olejem.

Používaly se velmi mladé postranní výhonky, které pučí brzy na jaře. Vzrostlejší výhonky se pak vaří podobně jako chřest. Povzbuzuje chuť k jídlu, uklidňuje nervy a působí mírně močopudně.

Zdaleka nejznámější využití chmele je při vaření piva. První zmínky o jeho pěstování u nás pocházejí z jedenáctého století.

Chmel je dvoudomá rostlina a pěstují se pouze samičí rostliny. Ty vytvářejí známé chmelové šišky, které nesmí být opyleny. Chmel se dříve také užíval pro své uklidňující účinky jako lék. Přidával se do polévek a nápojů.

Dále se chmel používá jako koření nebo konzervační prostředek zejména v průmyslové výrobě.

VYZKOUŠEJTE:

Vepřové kolínko na černém pivu

Vepřové kolínko na černém pivu

Revírnické ragú

Revírnické ragú

Jalovec na střeva, dýchání i revma

Plody jalovce jako koření znali už staří Římané. Roste na suchých místech, kde půda není příliš bohatá na živiny. Jsou s ním spojeny pověry, například se jeho větvičkami vykuřovalo proti moru. Jalovec je stále zelený jehličnan, jemuž na podzim dozrávají bobule (jalovčinky). Ty mají nasládlou a výraznou chuť i vůni po pryskyřici.

Jalovčinky mají silný močopudný účinek a výrazně pomáhají při poruchách žaludku, žlučníku nebo střev.

Zároveň také zlepšují dýchání. Dobře působí proti revmatismu, vodnatelnosti, zlepšují krevní oběh a povzbuzují chuť k jídlu. Jelikož prokrvují také ledviny, neměly by se užívat při zánětech ledvin. Nedoporučuje se těhotným.

VYZKOUŠEJTE:

Jehněčí hřebínek v máslovém těstě s bylinkami

Jehněší hřebínek v máslovém těstě

Srnčí ragú

Srnčí ragú

Příprava zvěřiny

Jalovčinky jako koření se používají hlavně při přípravě zvěřiny. Očištěné maso se drcenými jalovčinkami obaluje, aby takzvaně dozrálo. Hodí se na marinování ryb a v Německu jej přidávají do kysaného zelí. Při přípravě masa na uzení se dobře kombinuje třeba s koriandrem.

Milovníci pálenek pak zcela jistě znají slovenskou borovičku nebo gin. Jalovčinky jsou jednou ze základních složek těchto alkoholických nápojů.

Máte-li rádi ragú, zkuste si připravit revírnické nebo srnčí. Opravdovou delikatesou je jehněčí hřebínek v máslovém těstě s bylinkami a milovníci vepřového masa zcela jistě ocení vepřové kolínko na černém pivu. A jalovčinky můžete také použít při nakládání okurek.

Více receprů, tipů a nápadů na: www.vseovareni.cz

Autor: Redakce

28.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vsetínští hokejisté. Ilustrační foto

Vsetín se na Roně uvedl vítězstvím

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Dětství našich babiček připomíná muzeum hraček

FOTOGALERIE / Vyhozený kočárek na dvoře jedné kamarádky určený do sběru. Ten vzbudil před časem lítost u Andrey Miklasové z Hulína, slovo dalo slovo a kočárek záhy změnil majitelku. Nyní sympatickou maminku ročního chlapečka vyhledávají lidé z různých koutů naší země.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Letní Flora zve na setkání v Rajské zahradě, terakotovou armádu i řadu hvězd

Především záplavu pestrobarevných květů vrcholícího léta nabízí letní etapa mezinárodní květinové výstavy a zahradnického veletrhu Flora Olomouc.

ON-LINE: O bolestech zad i cvičení v práci

Co dělat, aby vás nebolela záda? Funguje Vojtova metoda i pro dospělé? A jak si třeba krátce zacvičit během pracovní doby? Nejen na to se můžete ptát vedoucí fyzioterapeutky Kroměřížské nemocnice Pavly Zemanové. Odpovídat vám bude středu 23. srpna v čase od 10 do 11 hodin.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení