ATLETIKA

Klement rozhodl na sedmém kilometru. Kotupulu byla suverénní

Kroměříž – Osmadvacetiletý Jiří Klement z týmu Dressme.cz vyhrál časem 1:17:37 5. ročník mezinárodního Kroměřížského půlmaratonu. Druhé místo v 21,1 kilometru dlouhém závodu na Hané v konkurenci 55 atletů obsadil s minutovou ztrátou Josef Sedláček z AK Asics Kroměříž, třetí na trati rozložené do dvou okruhů mezi kroměřížskou loděnicí Bágrákem a Kvasicemi, skončil Angličan z Londýna Matthew Smith (1:21:43).

,,Brzy po startu jsme se dostali se Sedláčkem do čela. V průběhu sedmého kilometru jsem ale zrychlil tempo a díky tomuto manévru jsem se na první příčce osamostatnil. Na zlaté pozici jsem pak zůstal až do cíle," upozornil na rozhodující moment závodu domácí Jiří Klement.

,,Letos v Kroměříži chyběla konkurence," připustil druhý v pořadí Josef Sedláček, který tak potvrdil roli jednoho z favoritů půlmaratonu na Hané. ,,Jenom škoda, že se mi od osmého kilometru už nepodařilo smazat zhruba dvacetimetrový Klementův náskok. Také čas jsem mohl zaběhnout lepší. Hodně sil mi však bral silný protivítr, jenž foukal po obrátce v Kvasicích," přiznal ještě Sedláček.

Žen se v Kroměříži představilo třináct. Prvenství mezi nimi získala za čas 1:28:59 Helena Kotopulu z klubu Moraviaman. Stříbrnou příčku vybojovala Eva Roudnická z AK Sokolov (1:44:06), třetí pozici brala Monika Peluhová (Přerov, 1:44.33).

,,Závod se běžel v příjemné atmosféře a v pěkném prostředí," pochvalovala si Helena Kotopulu. Ta byla na rovinaté trati, na níž foukal nepříjemný vítr od startu suverénní. ,,Pro mě to byla hlavně příprava na blížící se triatlonovou sezonu. Cílem bylo nezranit se, protože už v neděli mě čekal další trénink," pronesla v cíli spokojená se svojí účasti v Kroměříži zlínská atletka a triatletka Kotopulu.

ATLETIKA

Atlet z Bystřice pod Hostýnem Ondřej Velička vybojoval český titul v běhu na 100 kilometrů

Bystřice pod Hostýnem – Ondřej Velička z Bystřice pod Hostýnem vybojoval titul českého mistra republiky v běhu na 100 kilometrů. Nositel barev MK Seitl Ostrava dosáhl na mezinárodním šampionátu v Plzni, času 7:22:23. Stříbrný ve Štruncových sadech skončil Christoph Lux z Německa. Ten byl v cíli o čtyřiašedesát sekund pomalejší. Třetí místo vybojoval za čas 7:37:40 Jan Ďuk z klubu Triatlon Team Příbram. René Camfrla z Valašského Meziříčí na západě Čech obsadil v konkurenci 52 vytrvalců pětadvacátou příčku (9:47:56).

,,Prolomil jsem šestiletou nadvládu dvou vynikajících českých borců na stokilometrové trati. V roce 2011, 2012 a 2013 na ní totiž dominoval Daniel Orálek a v roce 2014, 2015 a 2016 Radek Brunner. Radka však letos z účasti na šampionátu vyřadila únavová zlomenina," prozradil Ondřej Velička.
Ten začal závod v Plzni volněji. ,,Zpočátku jsem s pohyboval na pátém místě a dopředu jsem se posunoval až od 50 kilometru. Na 70 kilometru mě ovšem chytly křeče a ty mě dost omezovaly. Na rovinaté trati jsem ale bojoval a nakonec jsem v závěru vítězství uhájil. V posledních deseti kilometrech mě však Němec Lux hodně nepříjemně atakoval," popsal vývoj závodu spokojený Velička.

ATLETIKA

Ve skvělé atmosféře dubnového zlínského Běhu na 2 míle kralovali Milan Merva a Lada Vaněčková

Zlín – Nádherné počasí přilákalo ve zlínském dubnovém Běhu na 2 míle rekordní účast.,,Na start se postavilo 55 mužů a 31 žen. Cestu k nám si našlo také 40 dětí," potěšilo jednoho z pořadatelů Andreje Višněvského.

Navíc k vidění byly kvalitní výkony. V mužích se z vítězství radoval domácí běžec v barvách týmu Menu Gold Milan Merva. Ten 3,2 kilometru dlouhý podnik na rovinaté trati v Přílukách, zvládl v čase 10:28. Stříbrný Jan Adámek z Valašského Meziříčí za ním zaostal o třiapadesát sekund, třetí místo obsadil František Dosoudil z Hulína (Solario Team, 11:30). David Lavička starší skončil čtvrtý (Ghost Team, 11:36) a Jan Bezslezina ze Zlína v čase 11:44 pátý.

,,Intervalové intenzivní běhy mám moc rád. A protože ten zlínský dvoumílový k nim patří, tak jsem si závod užíval. Zvlášť, když jsem se od začátku pohyboval na první příčce a na ní jsem zůstal až do cíle," pochvaloval si svoje vystoupení i k tomu i výbornou atmosféru v Přílukách Milan Merva.
Mezi ženami podala vynikající výkon veteránka z SK Štípa Lada Vaněčková, jež vybojovala zlatou příčku za čas 13:54. Druhá doběhla Lenka Trunečková z olomouckého klubu Sri Chinmoy Marathon Team (14:17), třetí pozici brala Miroslava Zichová ze Slavičína (14:21). Čtvrté místo získala Olga Pekařová z Lukova (14:32), páté si do Halenkovic odvezla Aneta Nádvorníková (15:19).

O prvenství Vaněčkové nebylo od startovního výstřelu pochyb. Zajímavější byl souboj o stříbrnou příčku.

,,O tu jsme téměř celý závod bojovaly se Miroslavou Zichovou. O druhém místě jsem ovšem rozhodla až 40 metrů před cílem, kdy jsem se definitivně od slavičínské soupeřky odpoutala," upozornila na klíčový moment souboje o ženské stříbro Lenka Trunečková. Pro ni to byla premiérová účast ve Zlíně. ,,2 míle běhávám pravidelně v Olomouci," prozradila ještě 27letá atletka z Hané.

Běh v Přílukách byl znovu specifický v tom, že se v něm na základě koeficientu Českého atletického svazu hodnotil nejlepší výkon, kde byl rozhodující poměr věku a výsledného času. V tomto měření sil byl mezi muži nejlepší šestapadesátiletý Tomáš Píchal z Růžďky, jenž dosáhl na čas 12:03. V ženách dominovala 54letá Lada Vaněčková (SK Štípa, 13:54).

V předměstí krajského města si na 800metrové trati s nadšením zazávodily také děti. V kategorii kluků vybojoval prvenství za čas 3:11 Štěpán Palla, před Ondřejem Hubáčkem (oba Biathlon Halenkovice, 3:15). Třetí skončil otrokovický Petr Solař (Solario Team, 3:17).

Kategorii holek vyhrála v čase 3:20 Monika Železníková (Biathlon Halenkovice), před klubovou kolegyní Michaelou Mikešovou (3:31). Třetí doběhla zlínská Barbora Máčalová (3:43).

CYKLISTIKA

V sobotu se pojede 15. ročník závodu horských kol FORCE Chřibská padesátka

Chřiby – Cyklistický oddíl Cyklosport Chropyně pořádá v sobotu v okolí Kroměříže a v kopcích Chřibů 14. ročník závodu horských kol FORCE Chřibská padesátka. Ten je zařazený do seriálu Ghost Karpaty MTB Tour 2017. Start hlavního 50 kilometrů dlouhého podniku je v 11 hodin v kroměřížském areálu výstaviště Floria. Trať, která má převýšení 920 metrů, povede převážně po zpevněných lesních cestách směrem na Kotojedy, kopec Bunč a zpět do Kroměříže. Cíl je opět na výstavišti Floria. Pořadatelé vypsali celkem pět mužských, dvě ženské a jednu juniorskou kategorii. Letos se pojede také 30kilometrový závod. Ten má převýšení 580 metrů. V něm poměří síly muži do 19 let, muži nad 19 let, ženy do 19 let a ženy nad 19 let. Na Hané se očekává účast kolem 600 vyznavačů horských kol.
Vítězství v roce 2016 v mužích vybojoval časem 1:43:26 Marek Rauchfuss (Kellys Bikeranch Team). V ženách dominovala Tereza Němcová, jež v barvách formace Superior MTB Team vyhrála v čase 1:57:49.

FLORBAL

Béčko Lvů ze Zlína zabojuje v příští sezoně o střed tabulky

Zlín – Pouze z poloviny úspěšné bylo v závěru sezony ve Zlínské florbalové lize mužů béčko Zlína Lions. Lvi po skalpu zálohy Orlů z Uherského Brodu a porážce od Valašských Klobouk v tabulce obsadili deváté místo.

Zlín udolal rezervu uherskobrodských Orlů 6:5. ,,Zpočátku zápasu jsme hýřili pohybem a v deváté minutě jsme po trefách Soukupa, Procházky a Baroně vedli 3:0. Ve druhé části ovšem Slovácký celek srovnal stav na 4:4. V závěrečném dějství jsme ale znovu zvýšili úsilí a souboj s nebezpečným protivníkem se nám podařilo strhnout na naši stranu. Hodně k tomu pomohl týmový výkon a ve formě chytající brankář Bakule," potěšil úspěch nad čtvrtým družstvem tabulky zlínského kapitána Ondřeje Vicherka.

Záhy Lvi zklamali, když nečekaně prohráli s Valašskými Kloboukami 7:8. ,,V úvodní pasáži střetnutí se nám dařilo napadat rozehrávku Valachů a to nám v 11. minutě zajistilo třígólový náskok. Osm minut před koncem jsme ještě vedli 7:4. Hosté ale z rychlých brejků zvrátili zápas ve svůj prospěch," litoval promarněného souboje forvard zlínských florbalových šelem a autor hattricku v utkání Ondřej Vicherek.

Jeho družstvo tak má za sebou pouze průměrnou sezonu. ,,V příštím soutěžním ročníku se chceme zlepšit a skončit v klidném středu tabulky," plánuje kapitán Lvů ze Zlína Vicherek, jehož tým se přes léto chystá především zkvalitnit tréninky.

Výsledky 23. a 24. kola: Zlín Lions B – Orel Uherský Brod B 6:5 (Procházka 2, Baroň 2, Soukup, Kubíček). Zlín Lions B – Valašské Klobouky 7:8 (Vicherek 3, Langr, Procházka, Baroň, Kubíček).

Sestava: Bakule – Vojtěch Bajza, Lukša, Langr, Jaroslav Krkoška, Kubíček, Vicherek, Soukup, Baroň, Bernátek, Procházka.

FLORBAL

Holešov skončil v Lize veteránů na stříbrné pozici

Holešov – Pestrými výsledky se rozloučilo s letošní sezonou v Lize veteránů družstvo FbC Holešov. Hanáci v posledních třech domácích soubojích získali čtyři body a v tabulce v konečném účtování soutěže obsadili stříbrnou pozici.

Holešov nejprve remízoval s Psychem Brno 5:5. ,,I bez jedné z výrazných opor Svozila jsme ještě v deváté minutě druhé třetiny vedli 4:1. Po pozičních chybách však soupeř osmašedesát sekund před koncem zápasu vyrovnal na 5:5," mrzela zbytečná ztráta holešovského útočníka Václava Nuhlíčka.
Poté Hanáci podlehli brněnskému Hattricku 1:5.

,,S nejlepším družstvem soutěže jsme od začátku utkání tahali za kratší konec. Hattrick si brzy vypracoval tříbrankový náskok a ten se nám už nepodařilo smazat. Hodně nám totiž dělala problémy rychlost a důraz suveréna naší skupiny veteránské ligy," uznal Nuhlíček.

Sezonu Holešov definitivně zakončil výhrou nad klubem FbC Aligators 7:4. ,,V duelu hraném v příjemné atmosféře se moc nebránilo. My jsme však měli lepšího gólmana a navíc se nám dařilo trestat chyby Aligátorů," užíval si konec sezony Václav Nuhlíček.

Výsledky 15. – 18. kola: Holešov – Psycho Brno 5:5 (Dragan 2, Šimoňuk 2, Doležal), Holešov – Hattrick Brno 1:5 (Balcárek), Holešov – FbC Aligators 7:4 (Balcárek 2, Dragan 2, Vysloužil, Nesvadba, Štětkář).

Sestava: Matula, Stoklásek – Kejnar, Balcárek, Dragan, Vysloužil, Nesvadba, Doležal, Štětkář, Šimoňuk, Nuhlíček, Kosek.
Konečná tabulka Ligy veteránů ve skupině 6 A 2016-2017
1. Hattrick Brno 15 2 1 111:55 47
2. Holešov 10 4 4 98:57 34
3. Psycho Brno 5 3 10 88:105 18
3. FbC Aligators 1 1 16 47:127 4

STOLNÍ TENIS

Vsetín v úvodním barážovém souboji o 1. ligu favoritovi z Hodonína vzdoroval

Vsetín – Důstojně odehraný první barážový souboj o 1. ligu mají za sebou stolní tenistky Sokola Vsetín. Valašky ale na favorizované déčko Hodonína nestačily. Série hraná na dva vítězné zápasy pokračuje druhým utkáním až ve středu 26. dubna na vsetínské půdě. Střetnutí bude k vidění od 16 hodin v tělocvičně základní školy na Sychrově.

První duel Vsetín v Hodoníně prohrál 1:5. Hosté měli na začátku zápasu smůlu. V úvodních dvouhrách totiž prohrály po pětisetových bitvách Kateřina Hnátková se Šíblovou a Hanáková s Klárou Ševčíkovou. Záhy Tydlačková skalpem Šprtové korigovala stav na 2:1. Druhá polovina utkání ovšem znovu patřila Jihomoravankám, které tak potvrdily roli velkého favorita baráže.

,,Střetnutí bylo vyrovnanější, než napovídá konečný výsledek. Domácí kolektiv ale dokázal prodat větší stolně tenisové zkušenosti. Družstvo Hodonína posilněné o Kláru Ševčíkovou z prvoligového céčka bylo také sebevědomějším celkem. Nám nechyběla bojovnost a díky ní jsme kvalitním soupeřkám vzdorovali," hodnotil první barážovou partii vedoucí týmu ze Vsetína Martin Hnátek.

Ten věří, že jeho kolektiv v domácím prostředí tým z jihu Moravy znovu potrápí. ,,Druhý souboj chceme vyhrát a tím si vynutit třetí rozhodující zápas," přál by si s celým svým družstvem co nejvíc si ještě prodloužit sezonu Hnátek.
Baráž o 1. ligu (na 2 výhry).

1. ZÁPAS: HODONÍN D – SOKOL VSETÍN 5:1

Bod Vsetína: Tydlačková. Stav série: 1:0

STOLNÍ TENIS

Petr Polák ovládl turnaj v Tišnově. Kučera souboj s Matějíčkem ztratil v koncovce pátého setu

Zlín – Reprezentant Orlu Zlín Petr Polák zvítězil ve druhém podniku Velké ceny České republiky Masters stolních tenistů, kterým byl turnaj v Tišnově. Polák v kategorii šedesátníků v rozhodujících zápasech porazil v semifinále ve třech setech Vladimíra Šimíčka (Nový Jičín) a ve finále ve čtyřech sadách Josefa Bělovského ze Semil.

,,V celém turnaji jsem neměl vážnější problémy," pochvaloval si stolně tenisovou pohodu na jihu Moravy Petr Polák. Ten bral svoje tišnovské vystoupení jako přípravu na červnové mistrovství Evropy veteránů ve švédském Helsingborgu. ,,Soupeři byli tentokrát pouze průměrní. Ovšem každý z nich má nějaký atypický potah na svojí raketě. Z tohoto pohledu jsou pro mě české veteránské turnaje přínosné," vysvětluje Polák, který byl v letošním ročníku divize, kde hájí barvy zlínského Orla v třiašedesáti letech druhým nejúspěšnějším hráčem celé soutěže.

V Tišnově se ještě v kategorii sedmdesátníků představil Jaroslav Kučera. Kolem slavičínského veterána se však sešla daleko větší konkurence. ,,V naší společnosti se prezentovalo 35 hráčů. Z nejlepší patnáctky nikdo nechyběl," upozornil stolní tenista z Valašska.

Člen SK Slavičín ve skupině postupně zdolal Galandu z Oltecu Brno 3:2, Kubindu z Martina 3:1 a Basáka (Litvínov) 3:0. V osmifinále překonal ve třech sadách Měrku z Bruntálu a ve čtvrtfinále Pražana Votípku 3:0. Zastavil ho až v semifinále po pětisetové bitvě Matějíček z Jeseníku. ,,Bylo to naprosto vyrovnané utkání. Bohužel koncovku pátého setu lépe zvládl Matějíček," konstatoval mírně zklamaný Jaroslav Kučera.

Lubomír Hotař