„Více kvůli povinnostem toho nestihnu," usmívá se 52letý sportovní ředitel v Zubří a současně asistent kouče ženské reprezentace.

„Duel našich s Islandem byl pro všechny balzámem. Stalo se, čemu málokdo věřil. Kluci podali v Kataru nejlepší výkon a zaslouženě vyhráli. Škoda zahozených šancí s Egyptem, nyní tak postupový osud ze skupiny nemají ve svých rukou," mrzí Miku, jenž nedokáže říci, zda si naši nakonec v další fázi turnaje zahrají. „Moc jim to přeji. Strašně budu rád, když zopakují poslední výkon i proti Alžírsku a vyhrají, ale pak už jen musíme doufat, že Egypt stejně jako Švédy obere i Island. Ten i přes výpadek s námi má kvalitní tým, který si další výbuch již ale asi nedovolí," je realistou zkušený trenér.

Na druhou stranu jej těší, že se na šampionát vypravili hned tři hráči s valašskými kořeny. „V Zubří byla vždy výborná křídla, což nyní kluci potvrzují i na MS. Zatímco v minulosti národní tým na tomto postu tlačila bota, nyní zejména Kuba Hrstka podává vynikající výkon a ne náhodou je náš nejlepší střelec. Mirek Jurka na druhé straně podává také slušné výkony a potvrzuje, že je spíše slušný obránce," poznamenal Mika, jenž naopak očekával více prostoru pro talentovanou spojku Kasala, jenž na pozici spojky má v podobě Jíchy s Horákem obrovskou konkurenci.

„Očekával jsem, že Michal již za rozhodnutého stavu dostane více šancí. Ze zlomků jeho vystoupení se jeho výkon těžko hodnotí, rozhodně nebyl tragický, když dal jeden gól a nastřelil tyčku. Věří, že v budoucnu bude ještě lepší," je optimistou zuberský trenér.

Největším zklamáním nejen pro něj je více než slabý divácký zájem. „Což se ale dalo čekat. Být šampionát ve Skandinávii či jinde v Evropě, haly by byly plné," je přesvědčen. „Naopak se potvrzuje, jak se špička rozšiřuje, kdy své už řekly takové celky jako Katar, Argentina či Brazílie. Házená už není pouze evropským sportem," konstatuje Mika, který mezi žhavé aspiranty na mistrovský titul přece jen favorizuje tradiční účastníky.

„Třebaže Francouzi ještě nepodávají takové super výkony, pořád je jejich hráčská kvalita a šíře nejlepší. Zatímco Němci nejsou turnajový mančaft, do finále se mohou probojovat Dáni či Švédi," dodal s úsměvem Jiří Mika.