,,Bohužel oproti původní domluvě jsme byli donuceni trať změnit, přestože byla schválená a zanesena i do zvláštních ustanovení. Naštěstí se situaci podařilo zvládnout a najít náhradní variantu, přestože trať není úplně podle našich představ.

Pojedeme provizorní úsek na trati zkušebního polygonu kopřivnické Tatry, kde bude v sobotu centrum soutěže včetně servisního parkoviště i dvou rychlostních zkoušek,“ objasnil změny šéf organizačního výboru Jaromír Tomaštík.

Diváci si v Kopřivnici užijí soutěžních vozů do sytosti.

,,Jsme rádi, že se na valašskomeziříčské náměstí vrací po delší době opravdová česká špička v čele s tovární posádkou Škody Kopecký–Dresler. Pro diváky máme připravenu spoustu pěkných a hlavně bezpečných diváckých míst,“ láká s úsměvem na motoristickou podívanou do okolí Valašského Meziříčí a Kopřivnice Tomaštík.

Čtěte také: Bečvoch otevře sezonu vodákům

Valašská Rally Valmez se do kalendáře dvoudenních závodů vrací po čtyřleté pauze jako závod započítávaný do hodnocení TrueCam Mistrovství ČR v rallye. Letošní šampionát bude, co se týče konkurence i vozového parku, zřejmě jedním z nejlépe obsazených v poslední době. Na třetí titul v řadě by rád na Valašsku dosáhl pilot továrního týmu Škoda Motorsport Jan Kopecký (Škoda Fabia R5).

,,Přestože si uvědomujeme, že konkurence přes zimu nezahálela, netajíme se opět mistrovskými ambicemi,“ říká před startem sezony Jan Kopecký.

„Rád se vracím na domácí tratě, kde mě vždy bavilo závodit. Obhajoba titulu bude sice asi obtížnější než v loňském roce, ale o to více se na novou sezonu i těšíme,“ dodal s odhodláním úřadující domácí šampion.

Tím, kdo bude chtít posádku Škodovky nejvíce potrápit, bude jistě plzeňský pilot Václav Pech. Po loňské anabázi se silným a atraktivním vozem Porsche letos osedlá zbrusu nový Ford Fiesta R5.

Čtěte také: Vsetín začal finále gólovou rukavicí

„Jsem rád, že po loňské sezoně v zadokolce se týmu podařilo zajistit opět velmi kvalitní vůz s pohonem všech čtyř kol,“ libuje si sedminásobný domácí šampion.

,,Letošní ročník bude díky množství kvalitních vozů kategorie R5 ve startovním poli opravdu velmi zajímavý a pro mnohé jistě i vyrovnaný. Přesto se pokusíme navázat na poslední sezonu s vozem Mini a tovární tým chceme potrápit hned od začátku,“ dušuje se Václav Pech.

Ve startovním poli je přihlášeno hned dvanáct vozů kategorie R5 s piloty, jako jsou Miroslav Jakeš, Roman Odložilík, Jan Černý a další zajímavá jména.

Navíc diváci uvidí i jeden vůz S2000 (Jaromír Tarabus) a tři vozy kategorie WRC. Atraktivitu startovního pole pak doplní souboje šesti vozů Porsche a v neposlední řadě lze očekávat i pěkné souboje předních pilotů dvoukolek.

Dvoudenní soutěž bude zahájena dnes v podvečer slavnostním startem na náměstí ve Valašském Meziříčí. První ostré kilometry z celkové délky 150 km pak ukrojí soutěžní posádky po absolvování dopoledního shakedownu v sobotu krátce po poledni.

Vítězná posádka by se měla objevit v cíli v neděli před 15. hodinou.

Související

Valaška bude letos pro diváky atraktivní

Valaška odstartuje o nadcházejícím víkendu

JIŘÍ HEJTMÁNEK