VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: to správné vánoční cukroví podle babičky

Všechno má svůj čas a vánoční pečení obzvlášť. Nic se nesmí podcenit, o nějakém šizení surovin nesmí být ani řeč. Do vánočního pečení jsem se pár let pouštěla sama, a přestože jsem ani zdaleka nedosáhla na metu dvanácti druhů cukroví, myslím, že má babička by byla pyšná. Byla totiž tou nejlepší učitelkou a já poctivou žačkou!

30.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/archiv

Pravidlo číslo jedna: jednoduché druhy

Přestože jsem babiččiny sepsané recepty opatrovala jako oko v hlavě, pro své první a vlastně i další pečení jsem se nechala inspirovat snadnými recepty z jednoho ženského časopisu.

Důvod byl prostý lákalo mě jiné cukroví, které jsme téměř nepekly (skořicové sušenky, falešné podvodnice) a také jsem se své prvotiny lehce obávala.

Přeci jen, ne všechna poprvé se vydaří. Teď mě možná většina z vás, poctivých hospodyněk, nepochválí, ale při pečení a vaření, upřednostňuji rychlost, jednoduchost a účelnost. Dokonce i mé zdobení perníčků končí na úrovni abstraktních obrazců.

Pravidlo číslo dvě: osvědčené druhy

Do staronového itineráře se vešly novinkové skořicové sušenky a falešné podvodnice, jenže dva druhy cukroví jsou málo i na prvocukrářku, co s tím?

Ještě že je tu babiččin sešitek receptů nakonec vyhrává všemi oblíbené a téměř nezničitelné linecké cukroví plněné pikantní marmeládou, jednoduché a rychlé kokosky a ze zbylého těsta, drobků a úlomků udělám kuličky.

Pravidlo číslo tři: přesné množství surovin

Babička věřila na poctivou a neuspěchanou práci a na pravé máslo. Snad právě proto bylo její cukroví tak výborné! Měla pravdu všechno má svůj čas a žádný pracovní proces nelze ošidit. Vzala jsem si proto kalkulačku, recepty a jala se počítat množství potřebných surovin.

Stejně jako babi, ani já jsem nikdy nepoužila náhražky margarín, podivně tvářící se máslo a čokoládové pochoutky měly vstup zakázán. A snad právě proto se mi první pečení povedlo!

Pravidlo číslo čtyři: zbytky nevyhazuj

Vzpomínám si, že jakýkoliv zbytek těsta, cukru, polevy, a dokonce i polámaných či nevydařených kousků cukroví nepřišel nazmar. Všechny zbytky babička pečlivě ukládala do předem připravené misky a já jako dítě jsem nevěděla, proč.

Důvod byl prostý, babička jakožto správná hospodyňka dokázala využít každičký zbytek, aby z něj posléze vytvořila další veledílo. Proto byly každý rok rumové kuličky tak skvělé, originální a nenapodobitelné, protože vlastně neměly přesný recept.

A takové pečení a nepečení je často nejlepší. Dělala jsem to stejně a výsledek stál za to!

Pravidlo číslo pět: neoddalovat začátek

Možná ze všeho nejtěžší je vlastní plánování akce s názvem vánoční pečení. S časem je to u pracujících žen bídné, jenže Vánoce nejsou pohyblivé a Štědrý den je vždy 24. prosince. Babička pekla vždy s předstihem.

Nevím, jak to dokázala (možná proto, že ještě patřila ke generaci žen, které dokázali muži uživit), ale duch babiččina včasného pečení jsme si vzaly k srdci i my, její vnučky a dcery, a tak se zatím nestalo, že bychom nestíhaly…

Minimálně tři týdny před Vánocemi jsem žhavila troubu a pár dnů před Štědrým dnem jsem „hojdala“ nohama a cukroví bylo krásně uležené. Jako první přišlo na řadu zpracování několika, zpravidla tří až čtyř druhů těsta.

Jeden den jsem nechala bochánky odpočinout, abych druhý den vykrajovala a pekla o sto šest. Doporučuji všem hospodyňkám, které se pouští do hromadného pečení více druhů, aby si nejprve s předstihem zaplnily všechny plechy těstem, neboť jedny ruce nezvládnou hlídat cukroví v troubě, obracet a vyndávat plech a vykrajovat další kousky.

O týden později jsem zvládla amatérské zdobení a plnění. A pak už mohly přijít Vánoce, no ne? Protože mnohé z vás již v těchto pozdně listopadových dnech přemítají, co a kdy připravit, co a kdy péct, mám pro vás malý harmonogram vánočního pečení.

Malý harmonogram vánočního pečení

Tři týdny před Štědrým dnem, zhruba 2. až 3. prosince, začínáme s pečením zázvorek, perníčků, medvědích tlapek, kokosek a vanilkových rohlíčků.

Další týden se pustíme do cukroví z lineckého těsta, které nepotřebuje tak dlouhou dobu k uležení.

Poslední týden před Štědrým dnem připravíme rychlé druhy, které navíc nevyžadují dlouhý odpočinek mohou to být marokánky, cukroví z bílkového těsta, nepečené cukroví, jako jsou rumové kuličky, včelí úlky, a nezapomeneme ani na krémové, resp. máslové polevy, kterými naplníme zvolené druhy cukroví.

V předvečer svátečního dne můžeme upéct vánočku a následující den upečeme jablkový štrúdl, který by společně s čerstvým chlebem, zavařeninami a ovocem neměl poblíž sváteční tabule chybět.

Recepty na cukroví a další informace najdete na www.vseovareni.cz.

Markéta Tarabová

30.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Mistrovská kopaná ve Zlínském kraji

Spanilá jízda veteránů jako vzpomínka na 70. výročí dobrodružné výpravy do Afriky
23

VIDEO: Zlín vzpomínal na legendární jízdu Hanzelky a Zikmunda

AKTUALIZUJEME

Komplex Dukla trvá dál, házenkáři Zubří padli i popáté v řadě a čeká je boj o bronz

Boje o třetí místo s Lovosicemi čeká v příštích týdnech házenkáře Zubří. Druhý celek po základní části totiž po dvou překvapivých domácích semifinálových porážkách v rámci semifinále play-off padli také v sobotní odvetě na palubovce pražské Dukly, na kterou nestačili ani v pátém vzájemném měření si. Složení finále tak bude shodné jako loni, kdy se o třetí titul v řadě proti Dukle bude snažit Plzeň.

Počasí na hraně, cyklisté přesto otevřeli sezonu

Milovníci cykloturistiky zahájili v sobotu 22. dubna 2017 cyklistickou sezonu. Před Informačním centrem ve Valašském Meziříčí se jich sešly přibližně tři desítky.

Jiří Růžička: Nastoupit po Čunkovi je pro mne výzva

ROZHOVOR / Město Vsetín má po čtvrteční volbě zastupitelů nového starostu. Stal se jím čtyřicetiletý vsetínský rodák Jiří Růžička. Na jeho priority ve funkci se Deník zeptal bezprostředně po volbě.

U bunkru pod Antonínkem otevřeli letošní turistickou sezonu

Už rok si může veřejnost prohlédnout vojenský bunkr pod Svatým Antonínkem, který nadšenci z Ostrožské Lhoty otvírali 23. 4. 2016. Na známém poutním místě je to nejen pro zájemce vojenské historie obrovský tahák.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies