Další opora úspěšných házenkářů Zubří odchází. Jakub Douda se upsal na příští dva roky Plzni, ale předtím ji chce v boji o finále vyřadit.

„V Plzni jsem se v minulých dnech upsal na dva roky,“ stroze po třetí vítězné čtvrtfinálové bitvě ve Frýdku-Místku přiznal 23letý talentovaný házenkář.

„Trošku jsem se modlil, abych se Plzni vyhnul. Je to ale tady a nic se nedá dělat,“ usmívá se Douda.

„Nyní jsem hráčem Zubří, za které hraji a na palubovce dýchám. Nyní moc chci Plzeň vyřadit a zahrát si o titul. Ten je pro nás všechny velká výzva, největší motivace,“ potvrdil.

V boji o finále vyzvete jeden z nejúspěšnějších klubů posledních sezon. Jak vyzrát na Plzeň?
Nebude to snadné, doma jsme se s nimi dost natrápili a u nich nám to nešlo. Play-off je ale úplně jiná soutěž. Západočeši kromě loňska, kdy padli až ve finále s Duklou, vyhráli titul třikrát po sobě, což hovoří samo za sebe. Mají obrovské zkušenosti, kvalitní kádr. Očekávám velmi vyrovnané bitvy, rozhodovat může každý gól. Výhodou je, že začínáme doma, před skvělým publikem. Uvidíme, jak se s tím popasujeme.

Je to lepší varianta než Karviná, se kterou jste v play-off v posledních letech vždy padli?
Ale letos jsme je v obou případech v základní části porazili. Takto se na to nedíváme. Pokud chceme titul, musíme porazit kohokoliv. Opravdu mi bylo jedno, na koho narazíme.

Sledoval jste čtvrtfinálový duel Plzně s Duklou?
Osobně jsem neměl čas, během čtvrtfinále jsem se dalšími sériemi nezatěžoval. Nyní je ale situace jiná, trenér Titkov určitě nachystá videorozbory.

Jak se hraje, když trenér před play-off oznámil konec, stejně jako Matěj Klíma?
Všichni jsme tady do června kvůli jedné věci – a to je titul! I pro mě osobně je velká motivace se rozloučit co nejlépe. Udělali jsme tady kus práce a nechceme ji zahodit jen proto, že po sezoně někteří odejdeme. Chceme loňský bronz vylepšit, nejlépe pozlatit.

Zpět k vyhrané sérii s Frýdkem-Místkem. Je dobře, že jste vše ukončili už v sobotu?
Rozhodně, alespoň jsme pošetřili síly na semifinálové boje. Rozhodl náš širší kádr a lepší fyzička. V každém utkání soupeř kousal, ale když jsme zatlačili, hráli v tempu, tak Frýdek odpadl. Scénář byl v různých obměnách vždy stejný. Musíme ale zlepšit koncentraci a disciplínu, podobné výpadky jako posledně se nám příště nemusí vyplatit.

Byl prostor na oslavu?
Spíše jsme se normálně zaradovali, do půlnoci si užili postupu a od pondělí už normálně dál makáme, ještě nás čeká dlouhá cesta. Každý by chtěl dostat se co nejdále, získat titul. Až zde by byl důvod k velkým oslavám.

A jak vy jste oslavil vybojované semifinále?
Dal jsem si pivo a v neděli věnoval svému desetiměsíčnímu synovi, kterého kvůli velkému vytížení moc nevidím. Ještě není trenér, nekecá mi do toho on ani přítelkyně.