Na konci června triumfoval devětadvacetiletý biker na světovém šampionátu v jihoafrickém Pietermaritzburgu. Na Valašsku byl favorit. Obhajoval navíc vítězství z loňska. Těsně před cílem ho ale zradilo zadní kolo – píchl.

„Vzalo mi to hodně času. Bylo mi jasné, že tím pádem pro mě závod skončil. Člověk ale nic nenadělá, tohle ke sportu patří," říkal v cíli zklamaně Kulhavý, který nakonec dojel na šestém místě.

Defekt se snažil opravit, ale nezabralo to. „Lepil jsem to, ale moc to nepomohlo. Pak jsem se to snažil dofouknout, jenže jsem ulomil ventilek. Prostě smůla," líčil olympijský vítěz z Londýna. „Takže jsem musel sundat zadní kolo a celé to rozdělat."

Na trati dlouhé 45 kilometrů s převýšením 1600 metrů dlouho vedl. Více než hodinu držel průběžnou první příčku. Před dalšími jezdci, kteří pomýšleli na vítězství – nakonec prvním Janem Jobánkem, Františkem Raboněm nebo Ondřejem Fojtíkem.

„Samozřejmě mě to mrzí. Navíc k defektu došlo kousek před cílem. Náskok jsem měl celkem slušný, i když musím říct, že moc dobře se mi ve Velkých Karlovicích nejelo," vysvětloval Kulhavý, který loňský premiérový ročník Bike Valachy jasně ovládl.

Jel jsem na půl plynu, říkal loni. A na triumf to stačilo. Tentokrát do toho dal víc. Měl ale pech. Technické problémy ho o vítězné oslavy připravily.

„Ale na sto procent jsem nejel ani teď. Ne že bych nechtěl, v týdnu jsem měl hodně náročné tréninky a v nohách jsem to cítil. Ale že by to bylo nějaké tréninkové tempo, to zase ne," zdůraznil.

Do Velkých Karlovic se těšil a jel na výhru, ale velký význam až šesté příčce nedává. „Jel jsem tady hlavně kvůli lidem a pořádně si zatrénovat. Nic víc. Výsledky se dělají na jiných závodech, ale samozřejmě trocha zklamání tam je," uzavřel Kulhavý.

Výsledky 
Bike Valachy

Jan Jobánek ⋌1:55,01
Ondřej Fojtík ⋌– 1:53
Tomáš Paprstka ⋌– 2:09
František Raboň ⋌⋌– 3:58
Milan Damek ⋌– 7:52
Jaroslav Kulhavý⋌ – 8:33
Svatopluk Janečka ⋌– 9:41
Marek Pangrác ⋌– 10:43
Radoslav Šíbl ⋌– 13:19
Tomáš Petříček ⋌– 13:52
Jan Jobánek ovládl Bike Valachy. Skalpu Jaroslava Kulhavého si váží a přiznává:

Mistra světa neporazíte každý den

Velké Karlovice – Byl utahaný. Špinavý od bláta. Přesto třicetiletý biker Jan Jobánek zářil spokojeností. Aby taky ne, ovládl druhý ročník prestižně obsazeného závodu horských kol Bike Valachy ve Velkých Karlovicích.

Vítězství? Na to před startem vůbec nepomyslel. Pro první místo si měl dojet loňský vítěz a čerstvý mistr světa Jaroslav Kulhavý. Jenže ten měl defekt, čehož využil právě třicetiletý jezdec. Byl nejrychlejší, když do cíle dojel v čase 1:55. „Měl jsem jen štěstí," říkal skromně Jobánek, který na začátku měsíce vyhrál holešovský bikemaraton Obr Drásal.

Vaše vítězství bylo hodně překvapivě. Každý čekal, že na Bike Valachy zvítězí Jaroslav Kulhavý.

Tak já jsem samozřejmě taky čekal, že Jarda ten závod vyhraje. To asi úplně všichni. Jak je ale vidět, tak technické problémy se nevyhýbají ani mistrům světa.

Měl byste šanci, nebýt jeho defektu?

Nejspíš ne. Co pamatuji, když hlásili výsledky, tak jsem měl na něj čtyřicet vteřin ztrátu, což je dost. Pak jsem ho předjel, ale jen díky tomu, že měl defekt a vyndával kolo z rámu.

Kdy jste si uvědomil, že můžete vyhrát?

Vlastně až za hotelem Galik (start a cíl závodu). Člověk si nikdy nemůže být ničím jistý, před posledním sjezdem se může stát úplně cokoliv.

Třeba jste mohl píchnout jako Jaroslav Kulhavý…

Přesně tak. Až v areálu, když jsem dojížděl do cíle, jsem začal přemýšlel o výhře. Až tehdy mi bylo jasné, že můžu skončit na prvním místě.

Pomohlo vám, že den před závodem jste si trať projel?

Pochopitelně jsem ji nezvládl celou, byl to jen kousek. Ale trať už znám z minulého roku. O vítězství jsem ale vůbec nepřemýšlel. Měl jsem jen jeden cíl: co nejdelší čas se držet Jardy Kulhavého. A potom si jet svoje tempo, což se vyplatilo.

Překvapilo vás něco na trati? Některé pasáže jsou náročné.

Vlastně ani moc ne, zvládal jsem to dobře. Snad trochu jsem měl problémy v prvních dvou kopcích, když jsem se snažil držet krok s Jardou Kulhavým. To pro mě bylo náročné. Jinak v pohodě.

Jak je pro vás vítězství na Bike Valachy cenné? Přece jen jste porazil olympijského vítěze a mistra světa.

Tak je to fajn, jsem šťastný. Nepodaří se každý týden porazit Jardu. Na druhou stranu, nebýt jeho technických problémů, o mém vítězství bychom se asi nebavili. 

Autor: MARTIN VRBAS