V devět hodin ráno nejprve odstartoval závod kategorie Classic Veteran. V něm se divákům představili jezdci na historických motocyklech Jawa ČZ a dalších. „Vítězství zůstalo na Valašsku – na trati si nejlépe vedla dvojice Daniel Neumann z Jablůnky a Jan Hořanský ze Vsetína," prozradil ředitel závodu Jiří Juroška.

Hodinu před polednem startoval hlavní závod. Memoriál Libora Podmola extrémní motocyklový cross country maraton dvojic. Závod trvá sto osmdesát minut, během kterých se jezdci na trati střídají.

Pořadatelé rozdělili jezdce do kategorií junioři do 19 let, profi jezdci, hobby jezdci a veteráni nad 40 let. Nejsledovanější kategorii profi ovládli slovenští jezdci, zvítězila dvojice Štefan Svitko – Ján Strapec před krajany Jakubem Hruškou a Markem Haviarem. Třetí dojela dvojice Stanislav Čtvrtka a Radim Bílas z Frýdeckomístecka.

Až nepopulární „brambora" zbyla na jezdce z regionu. Jejich umístění ale zaslouží uznání. „Čtvrtí dojeli otec a syn Milan a Petr Kotrlové, přičemž Milan Kotrla má už šedesát jedna let," vyzdvihl výkon Juroška.

V sobotu se dařilo také domácímu teprve čtrnáctiletému talentu Tomáši Palovi. V kategorii junior si vyjel druhé místo a to odjel celý závod sám, aniž by se s někým na trati střídal. „Za vítěznou dvojicí zaostal o pouhých třináct vteřin," zdůraznil ředitel závodu.

Podle pořadatelů dopadl osmnáctý ročník nad očekávání dobře, a to i díky řadě dobrovolníků, kteří se starají například o přípravu trati a bez nichž by se podnik nemohl uskutečnit.

I sami jezdci si připravenou trať pochvalovali. „Jezdím zde velmi rád, pokud mi to časově vyjde, přijedu příště zase," nechal se slyšet vítěz kategorie profi Štefan Smitko ze Slovenska.

Komplikace se ale přece jen 18. ročníku nevyhnuly. Tou první bylo zranění dvou jezdců: jednoho musel vrtulník převážet do ostravské nemocnice, druhý skončil se zlomeninou nohy v nemocnici v Meziříčí.

Druhou kaňku má na svědomí jeden neukázněný jezdec, který zboural časomíru a hlavní závod tak musel skončit dříve o dvacet pět minut.

Co se naopak povedlo na výbornou, byla páteční beseda se zlatou motokrosovou generací v kině Svět ve Valašském Meziříčí. Fanoušci se mohli setkat se závodnickými legendami naší historie Jaroslavem Faltou, Antonínem Baborovským, Miroslavem Halmou, Jiřím Stodůlkou či Martinem Žeravou. Účastnil se také Libor Mouka Podmol, mistr světa ve freestylu a syn muže, jehož memoriál se v Brankách pořádá. Besedu si nenechalo ujít více než dvě stě posluchačů.