Kromě ní se sportovního dne zúčastnila i bývalá atletka, držitelka bronzové medaile z olympijských her v Atlantě a mistryně světa Šárka Kašpárková, její partner a trenér Michal Pogány i bývalý hokejový reprezentant Hradce Králové David Novotný. Akci moderoval Honza Weber, mnohonásobný světový a evropský šampion ve Freestyle fotbalu.

SPORTOVCI PŘIVEZLI ŠKOLÁKŮM DÁRKY

Do projektu Sazka Olympijský víceboj, který je určen pro základní školy a nižší stupeň gymnázií a jehož hlavním cílem je motivovat děti ke sportu, se choryňská škola přihlásila už v roce 2014.

„Už tehdy mě to velmi zaujalo, hlavně v tom, že zde nejde ani tak o výkon dětí, ale o to, že se hravou formou motivují ke sportu,“ řekla ředitelka školy Blanka Palátová. V průběhu školního roku musely děti splnit osm disciplín a výsledky odeslat organizátorům projektu. Ti začátkem února vylosovali dvě vítězné školy z každého kraje.

„Považuju to za ohromné štěstí, že zrovna do naší malé školičky takové sportovní hvězdy přijely,“ netají Palátová.

Čtěte také: Tesaři na Bystřičce opracovávají trámy pro Libušín; VIDEO

Sportovci si pro třicítku školáků připravili bohatý zábavný program. Nejprve se pod vedením Ivety rozcvičili, poté se rozdělili do tří týmů a cvičili na třech stanovištích.

Děti si příjemné dopoledne nemohly vynachválit. „Mně se to moc líbilo, nejlepší bylo, když jsme si se Šárkou zkoušeli trojskok,“ prozradil páťák Dan Chvostek. „Zatím se věnuju jen tanci, ale dnes mě tu zaujal Jan Weber, líbí se mi, jak cvičil s míčem, chtěl bych to taky umět,“ dodal.

Všechny týmy si nakonec od sportovních hrdinů odnesly spoustu dárečků a nechyběla ani autogramiáda a focení. Šárka Kašpárková i Iveta Vacenovská dokonce přivezly dětem ukázat své medaile.

Obě sportovkyně si příjemnou akci velmi pochvalovaly. „Oslovil mě Olympijský výbor s dotazem, jestli se chci do tohoto projektu zapojit. Protože mám po olympiádě v Riu odpočinkovější rok, neváhala jsem,“ objasnila Iveta Vacenovská, jak se k projektu dostala.

Čtěte také: Francolhotský kyseláč je na Valašsku ojedinělá soutěž

V choryňské základní škole se moc líbilo. „Zdá se mi, že v těch menších školách jsou děti takové zapálenější pro věc, bylo to tu super,“ nešetřila chválou stolní tenistka.

Největší radost má ale z toho, že projekt pomáhá motivovat děti k zdravějšímu životnímu stylu. „Je důležité, aby nejen děti, ale i dospělí sportovali, a to hlavně pro radost. To bych chtěla vzkázat i vašim čtenářům,“ zakončila své povídání Vacenovská.

S podobnými dojmy z akce se svěřila i Šárka Kašpárková. „Jela jsem sem už s tím, že tu budou skvělé děti a super atmosféra, protože takhle je to na malých školičkách téměř vždy,“ usmívala se olympionička. Na Valašsko se navíc ráda vrací. „Pravidelně jsem jezdívala do Valašského Meziříčí na Valašskou laťku a doma z ní mám spoustu trofejí. Ráda na to vzpomínám. Hlavně tu ale máte výbornou slivovici a frgále,“ uzavřela se smíchem bývalá atletka.