V polovině května se ve Vsetíně na hřišti s umělou trávou Pod Pecníkem uskutečnily běžecké závody pro děti do jedenácti let. Ze tří kategorií dívek a chlapců v běhu na 100, 200 a 300 metrů postoupili do semifinále první tři závodníci. Následujícího semifinále a finále, které se uskutečnilo před atletickými závody Zlatá tretra v Ostravě, se zúčastnila i Lucie Mišunová z Lužné. Ve své kategorii běh na 200 metrů obsadila v konkurenci závodnic z celé republiky třetí místo.

Devítiletá Lucka není registrovaná v žádném atletickém klubu. Jako jedna z mála závodnic startovala v Ostravě jako amatérka. Běhání jí baví a má ráda střední tratě. „Běhám už od malička. Pamatuju si, jak mi babička říkávala, že pořád utíkám a chvíli si nesednu,“ vzpomíná Lucie, která je na svůj věk poměrně vysoká a má atletickou postavu.

Žáci osmých tříd ZŠ Horní Lideč se před koncem školního roku 2016/2017 pustili do malování nedávno otevřeného železničního podchodu pro chodce v Horní Lidči.
Mladí výtvarníci vyzdobili podchod

Lucie startovala jako amatérka. Není vedená v žádném klubu. Trénuje jen ve škole. „Máme jednou týdně trénink ve sportovních hrách. A ještě chodím s mým bráchou na tréninky fotbalu. To běhám s nima, ale zápasy už nehraju,“ říká Lucka, která ještě nedávno fotbal hrála.

Vsetínskou kvalifikaci zvládla na jedničku i s dírou v botě. „Tady to nebyl problém, věřila jsem, že to zvládnu. Horší to bylo v Ostravě,“ vzpomíná Lucie na semifinále a později i finále. Do něj postoupila s dalšími sedmi závodnicemi a velké naděje na umístění si nedělala. „Myslela jsem, že budu poslední. Měla jsem trému a taky strach, abych nevletěla do vedlejší dráhy. To by mě diskvalifikovali,“ strachovala se mladá závodnice.

Markéta a Filip Beňušovi, 26. 6. 2017, 2950 g a 48 cm, 3140 g a 49 cm, Valašské Meziříčí
Nově narozená miminka na Valašsku - 27. týden 2017

Nic takového se nestalo a Lucie si ve strhujícím finiši doběhla pro bronz. „Celý závod mi foukal vítr v protisměru, to bylo nepříjemné. Zase ale nebylo takové horko,“ hodnotí podmínky běžkyně, která si mimo zážitky ze samotného finálového běhu odnesla i vzpomínky na světovou špičku. Z hlediště totiž výkony mladých sportovců pozoroval šampion Usain Bolt. „Je to vysoký chlap a je to černoch. Takový normální člověk, kliďas,“ popsala s obdivem svůj vzor Lucka.

Na Čokoládovou tretru se přihlásí i příští rok. Své výkony se bude snažit zlepšovat pod dohledem trenérů po celý příští školní rok. „Od září budu chodit do atletického klubu na základce na Ohradě. Kromě běhu je tam i hod a skok. To zkusím taky, ale běh bude asi vždycky na prvním místě,“ popsala nejbližší plány do budoucna možná příští šampionka Lucie Mišunová.