K neštěstí došlo v úterý okolo poledne, přes hřeben mezi horou Predný Salatín a Brestová u lyžařského střediska se přehnala silná bouře. Kroměřížský turista utrpěl vážné poranění hlavy a poté upadl do bezvědomí. Příbuzní a další turisté se snažili muže co nejrychleji dostat z hřebenu dolů, pod kterými je našla záchranná služba. Na místě zasahoval i vrtulník: čekal na příznivější počasí a následně u zraněného vysadil lékařku.

Celá resuscitace trvala pětačtyřicet minut, ale ani tak se nepodařilo muže zachránit.

Na bouřku upozorňovala i Horská služba

Faktem je, že Slovenský hydrometeorologický ústav v ten den vydal pro většinu Slovenska druhý stupeň varování před bouřkami a na riziko upozornila i samotná slovenská horská služba.

Zásah bleskem bývá bohužel v mnoha případech fatální, jak potvrdil Kroměřížskému deníku náčelník beskydské horské služby Radim Pavlica.

„Takové případy končí obvykle špatně. Jsou známí i přeživší, ale v rámci statistiky je to mizivé procento oproti zemřelým či těžce zraněným s trvalými následky," konstatuje náčelník. Pokud se člověk pohybuje po horách a hrozí rizika bouřky, není dobré, aby pokračoval dál v túře.

Jak se při bouřce zachovat

„Rozhodně by se lidé neměli dotýkat například kovových řetězů či předmětů po cestě a pokud možno, je dobré se okamžitě dostat pryč z hřebenu hory," upozorňuje Radim Pavlica s tím, že právě tohle bývají nejčastější chyby turistů.

„Pokud se člověk na hřebeni pohybuje, ideální je najít předskalí, prostě se schovat za skálu a přečkat. Ale i když se to lehce radí, realita bývá mnohdy jiná," připouští náčelník.

Dobré je také schovat všechny viditelné kovové předměty. „Dřív byly krosny z kovu, což zvyšuje riziko zásahu, proto lidí musí schovat všechen kov, co by mohl blesk přilákat a rozhodně nedoporučuju schovávat se pod samostatně stojící strom," objasňuje Radim Pavlica.

Podotýká, že pokud už k zásahu blesku dojde, a to ať už v Česku, Tatrách či kdekoliv jinde, horská služba musí dostat tělo dolů, což bývá docela zapeklité. „Používáme techniku, ale v mnoha případech se tělo snáší v rukách a poté se předá příslušným orgánům, buď policii či pohřební službě," dodává náčelník beskydské horské služby.

Turisté podobnou situaci v horách už zažili

V rámci připojištění pak převoz zajišťují pojišťovny.

„V případě úmrtí člověka v zahraničí obvykle tuto věc řeší pojišťovny v případě, že má člověk uzavřené připojištění. Mají své pohřební služby, tudíž se to řeší v rámci jejich služeb," objasnila pracovnice kroměřížské pohřební služby Konkordia.

Bořku na horách už zažil kdysi i člen kroměřížského Klubu českých turistů.

„Naštěstí jsme zásah blesku nezažili, a to jsme samozřejmě v Tatrách byli. Nejlepší je v takových případech se z vyšších poloh co nejrychleji dostat pryč," říká i turista.

„Jednou jsme chytli bouřku v Jeseníkách, pamatuji si, že se nebylo kde schovat. Chytlo nás to hodně a nezůstala na nás suchá nit, ale naštěstí jsme to zvládli. Je to opravdu velmi nepříjemná situace," zmínil Vladimír Havelka.