Dosavadní uniformy jsou podle strážníků málo atraktivní a jejich střih je zastaralý. „Černá barva je navíc taková smutná a naši chlapi často propadají depresím. Taky je fakt, že se nám strážníci v létě rychle přehřívají, což má negativní vliv na bystrost jejich úsudku. Černá totiž, jak známo, silně pohlcuje tepelné záření,“ postěžoval si velitel meziříčské Městské policie Jan Camfrla. Ve Vsetíně proto strážníci už do terénu vyrazili v nových slušivých zelených uniformách. „Zatím je sice jen testujeme, ale už teď mohu potvrdit, že mezi mladými občany jsme si okamžitě získali respekt,“ prozradil ředitel Městské policie ve Vsetíně Nikolaj Martinák. „Když naše hlídka v nových uniformách vstoupila do baru, kde kontrolovala nezletilé opilce, rozhostilo se místo obvyklých drzých poznámek užaslé ticho,“ popsal s nadšením Martinák. A respekt je podle něho pro práci městských policistů rozhodující.

Vsetínská veřejnost na nové uniformy strážníků reaguje se smíšenými pocity. „Vypadají jako želvy Ninja. Fakt jsem se lekl, když po mě v hospodě chtěli občanku. Na chvíli jsem dokonce zapomněl, proč tam vůbec sedím,“ komentoval nové úbory hudebník Martin Mrlina ze Vsetína, jehož strážníci podezřívali, že je nezletilý.

Po vzoru vsetínských kolegů začnou zelené uniformy brzy testovat i strážníci v Rožnově pod Radhoštěm. „Líbí se nám. Také chceme vypadat akčně, ne jako kašpaři,“ souhlasí ředitel rožnovské Městské policie Daniel Vašut.

O co nejrychlejší zavedení modernějších uniforem se zasazují i rožnovští politici. Problém je, že tradičně rozhádaní zastupitelé města se neshodnou na barvě. „Zelená uklidňuje. Lidé nebudou tak agresivní,“ slibuje si lídr tamní Strany zelených František Šulgan. Narazil však u ODS, která se přiklání k barvě modré. „Netahejme tady politiku. Modrá je dobrá, říkal to i pan Topolánek a navíc je to barva nebe, kam se všichni jednou dostaneme,“ oponuje mu zastupitel Rudolf Bill. Ze svých nároků zatím ustoupili jen komunisté. „Usnesli jsme se, že červené uniformy by ideální opravdu nebyly. Na rudém proužku na čepicích ale trváme,“ sdělil Jaroslav Kučera z KSČM.

Seriál Kvokárna vychází každé pondělí v příloze Valašského deníku Naše Valašsko.