Po válce byla ve Zděchově v hotelu Klímek založena malířská krajinářská škola. U jejího zrodu stál Otakar Nejedlý. Postupně se v ní vystřídali Karel Hofman, František Podešva, malíř a otec skladatele Petra Hapky Josef a řada dalších valašských umělců.

A právě v jejich hlavách se zrodil nápad na založení památníku. „Každý tam něco namaloval. Podařilo se tak obrazem zachytit kus historie vesnice," pověděl Valašskému deníku Eichner.

Památníček mu věnovala před léty jeho sestra. Eichner se totiž po válce v hotelu vyučil číšníkem. „Pan Klímek měl v malování obrovskou zálibu. Nápad založit ve Zděchově malířskou krajinářskou školu patří i jemu," poznamenal Ervín Eichner.

Ke Zděchovu chová bývalý hoteliér vřelý vztah. „Máme tu i domek. Ale už jaksi nezbývá sil a tak jej hodláme prodat," řekl Eichler. Knihu si však s sebou do Vsetína odnést nehodlá. Zájem o ni měla i muzea. On se ale rozhodl, že zůstane takzvaně doma. A tak ji nabídl radnici. „Dohodli jsme se. Nešlo ale o cenu. Ta je symbolická. Ale považuji za správné, když památník zůstane ve Zděchově," dodal Eichner.

Zděchovjané mají z rozhodnutí Ervína Eichnera velkou radost. „Z pohledu vesnice jde o předmět vysoké historické hodnoty. Rozhodnutí pana Eichnera si vážíme," vyjádřil se starosta Zděchova Tomáš Kocourek.

Nezůstalo však jen u tohoto chvályhodného počinu Ervína Eichnera. Jeden z nejznámější Valachů současnosti měl doma i dvě knihy Jožky Barucha. Jejich obsahem jsou valašské povídky a skazky. Doplněné jeho litografií a vlastnoručním podpisem. Právě tyto knihy včera Ervín Eichner starostovi při přebírání pamětní knihy hotelu do vlastnictví Zděchova jako osobní dar vesnici předal. „Tak to jsem netušil. Je to velmi milé překvapení," nebránil se dojetí Kocourek.