Valašské muzeum láká na večer plný čar a kouzel

Kdy: pátek 23. června
Kde: Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm
Magický červnový večer budou moci prožít v pátek 23. června návštěvníci Valašské dědiny ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm.

V amfiteátru Na stráni se od 21 hodin uskuteční program s názvem Svatojánský večer.

„V předvečer svátku svatého Jana Křtitele si připomeneme některé zvyklosti a rituály, které tyto slavnosti od pradávna provázely. Svatojánské obřady jsou od dávných dob spojeny s mytickou oslavou slunovratu. Bude to večer plný tajemných slunovratových zvyků a poezie," přiblížil ředitel Valašského muzea Jindřich Ondruš.

V pořadu vystoupí soubor Javořina z Rožnova a František Segrado s cimbálovou muzikou Valašsko. Po skončení pásma se návštěvníci mohou těšit na večerní zábavu s cimbálovou muzikou Javořina i možnost pozorování svatojánských ohňů z Jurkovičovy rozhledny.

Hudební večery na hotelu Horal.
Kurzy pečení frgálů i nové dětské hřiště: Resort Valachy startuje letní sezonu

Rožnov hostí Ovčácký den

Kdy: sobota 24. června
Kde: areál SŠ zemědělské a přírodovědné v Rožnově pod Radhoštěm
Tradiční Ovčácký den na Valašsku se uskuteční už pojedenácté, tentokrát v areálu Střední školy zemědělské a přírodovědné v Rožnově pod Radhoštěm.

Pracovníci školy společně se studenty, ve spolupráci s Agrární komorou Valašska, připravili na sobotu od 10 hodin program pro chovatele, děti, mládež i širokou veřejnost. „Naše škola se podílela už v minulosti na programu Ovčáckého dne v Prlově. Letos půjdou učitelé i žáci v sobotu normálně do školy a budou se podílet na zdárném průběhu akce," vysvětlila jedna z učitelek Bronislava Zavičáková.
Návštěvníci uvidí ukázky stříhání ovcí, práce s ovčáckými psy i výstavu ovcí a koz. Jedlíci mohou soutěžit v pojídání halušek, zruční zase v předení na kolovratu.

Pořadatelé připravili také výstavu drobného zvířectva, zemědělské techniky, ukázky kynologie, řemeslné dílny i ukázky tradičních řemesel. Nejmenší návštěvníci se mohou projet na poníkovi nebo zahradním malotraktoru.

K vidění bude i zpracování zemědělských produktů nebo ukázky včelařství. „Máme včelařský kroužek. Tento týden jsme stáčeli čerstvý med, ten bude k ochutnání, stejně jako sýr, který vyrábí naší žáci. Připravili jsme i ochutnávky a prodej jehněčích a farmářských specialit a gulášů," vyjmenovala Zavičáková.

Po celou dobu bude vyhrávat Cimbálová muzika Valašsko, Dětský soubor Radhošť a kapela Dareband. Vystoupí i taneční skupina Heart 2 Beat ze Střediska volného času Rožnov. 

Na Valašsku se rozhoří svatojánské ohně


Kdy: pátek 23. června
Nejméně na třinácti místech na Valašsku se dnes večer (pátek 23. června) rozhoří svatojánské ohně. První vatra vzplane podle tradice po jedenadvacáté hodině na bájném Radhošti. Následovat budou ohně na Santově, ve Lhotě, na Portáši, Kohútce, Hutisku, Búřově nebo Polomci.
Znovuobnovenou tradici pálení svatojánských ohňů v předvečer svátku svatého Jana Křtitele dodrží také v letošním roce řada dobrovolníků a organizací. Pracovníci společnosti Městské lesy Rožnov připravili společně s Maticí Radhošťskou na Radhošti vatru, která se dle tradice rozhoří jako první mezi 21.15 a 21.30 hodin. „Následovat by měly ohně v Malé Bystřici na Santově, ve Valašské Bystřici v Búřově, Polomci, Jaseníkách a Kyčeře, ve Velké Lhotě u Malíků, v Hutisku-Solanci na Zákopčí u Jurků a v Poskle u Slováků, na Vrchovině ve Stříteži, na Zuberském kopci ve Vidči, ve Ski areálu v Karolince nebo na hřebeni Javorníků u hotelu Portáš," vyjmenoval jednatel rožnovských městských lesů Rostislav Polášek.

Na Radhošti pak o půl jedenácté večer v Kapli svatých Cyrila a Metoděje začne koncert nazvaný Svatý Jane, já ťa prosím. „Představí se v něm Chrámový sbor svatého Josefa z Hutiska – Solance a cimbálová muzika Soláň," doplnil Polášek.

Pálení svatojánských ohňů je typickým fenoménem svatojánské noci. Vatry zapalované na nejvyšších místech v krajině symbolizují slunce, které je v době letního slunovratu na vrcholu sil. Tyto ohně se pro získání síly přeskakují, zapalují se v nich košťata, kterými se pak krouží a na některých místech se také dříve z kopců pouštěly hořící kola či sudy symbolizující putující slunce. V minulosti hořívala na kopcích v okolí Radhoště téměř třicítka ohňů.

Hlavní roli sehrají ovce a vlna

Kdy: neděle 25. června
Kde: Nový Hrozenkov
Nový Hrozenkov ožije v neděli poutí. Kromě tradičních atrakcí, připravili pracovníci zajímavý program v areálu Památníku Antonína Strnadla. Od 9 do 17 hodin se tady uskuteční akce s názvem Hrajeme si s ovčí vlnou. Na travnatém dvorku v areálu památníku se mohou návštěvníci podívat na ukázky stříhání ovcí ručními nůžkami a ukázky výroby sýrů. Pro zájemce, kteří si chtějí sami vyzkoušet, jak se zpracovává vlna, připravili pořadatelé několik stanovišť. „Lidé si mohou vyzkoušet praní vlny, kramplování a čuchrání vlny, plstění i předení na kolovratu a vřetánku.

Dále si mohou zkusit vázání rukavic na ruční formě, tkaní na stavu, nebo tkaní ozdobných pásků na karetkách," prozradila za pořadatele Jana Krystyníková. Od 13 hodin zahrají cimbálové muziky Malá kotula a Krkostěna. Kromě hrátek s ovčí vlnou si mohou návštěvníci památníku A. Strnadla prohlédnout stálou expozici salašnictví, výstavu obrazů Akademického malíře Lojzy Baránka, nebo výstavu s názvem Příběh chleba. Hrozenkovská pouť láká také ukázkami tradičních řemesel nebo nabídkou gulášů, které tradičně uvaří místní hasiči, myslivci a kuchaři z hospody U Jarky. 

Malířské cesty kolem Soláně

Kdy: sobota 24. června
Kde: Soláň
Tři výstavy během jednoho dne otevřou v sobotu při osmnáctých Malířských cestách kolem Soláně. Ve 14 hodin to bude nejprve výstava ve Valašském ateliéru u Hofmanů. Zde si příchozí prohlédnou obrazy malíře Ludvíka Schneiderky v souboru s názvem Tichý majestát chrámů. Malířka a keramička Jekatěrina Ďominová a grafik a tvůrce keramiky Aleš Vondřich zase představí svá díla pod názvem Letem retro světem.
Druhou výstavu zahájí Ľubica Zábranská v 16 hodin ve Zvonici na Soláni. Budou to obrazy Františka Nikla a hračky Libuše Niklové. „O hudební doprovod se postará Ludmila Vašková a Anežka Tkáčová. Poté se mohou lidé přesunout do Karlovského muzea, kde začíná v 18 hodin výstava obrazů Vladimíra Komárka Radostná cesta s barvami," pozvala za pořadatele Alena Vašutová ze Sdružení pro rozvoj Soláně.