Lidé budou moci nahlédnout pod ruce hospodyním a hospodářům a přesvědčit se, co všechno bylo v minulosti nutné na jaře v domácnosti či v hospodářství dělat.

„Dříve se jednalo o běžné činnosti, v současné době se povětšinou již vytratily," upozornil Jindřich Ondruš, ředitel muzea.

V Kolibě z Černé hory uvidí lidé baču při výrobě prvního ovčího sýra a ochutnají pravou žinčicu.

O kousek dál, v pasekářské chalupě z Miloňova také nebude nouze o tradiční pochoutky. Příchozí okusí starý sýr, jarní bylinkovou polévku, šrotové pagáče a další dobroty.

Na stánisku z Rákošového ovce valašky shodí vlnu, kterou budou hospodyně hned zpracovávat až po její spřádání na kolovratu.

„V dalších chalupách a podsíňcích lidé narazí na košíkáře, ošatkáře a jiné zručné řemeslníky při výrobě různého náčiní a nářadí," doplnila mluvčí muzea Petra Valíčková.

Návštěvníci také budou moci sami vyzkoušet třeba odstřeďování mléka a stloukání másla nebo se připojit k sekáčům při sečení louky.

V kovárně nahlédnou pod ruce kováři a uvidí i kutí nepostradatelných pomocníků, páru muzejních koní plemene slezský norik.

Dobrou radu nabídne bylinkář, zdravé výrobky zase také včelař. Na muzejních políčkách budou pracovat hospodáři s koňmi.

Po celý den bude návštěvníkům i hospodářům a hospodyním vyhrávat soubor Limbora z Prečína. Areál Valašské dědiny bude přístupný od 9 do 17 hodin.