VYBERTE SI REGION

Nejlepší kyseláč přinesl Josef Kocourek

Francova Lhota - Ochutnat nakládané hřiby přišly v sobotu do Ranče u Zvonu ve Francově Lhotě desítky lidí. Nenechali si ujít 11. ročník Francovolhotského kyseláče.

21.2.2016 AKTUALIZOVÁNO 22.2.2016
SDÍLEJ:
Fotogalerie
35 fotografií
Soutěž nazvanou Francovolhotský kyseláč v sobotu 20. 2. uspořádali ve Francově Lhotě.

Soutěž nazvanou Francovolhotský kyseláč v sobotu 20. 2. uspořádali ve Francově Lhotě.Foto: Deník/Dušan Póč

Kromě pošmakování si na hřibových pochoutkách měli také možnost okoštovat slivovici. Spolu s Kyseláčem se tam konalo klání O nejlepší slivovici.

Lákadlem byly ale hlavně houby. „Každý, kdo přinesl vzorek, se zároveň stal i porotcem," připomněl předseda místního Spolku hřibařů Luděk Hřib.

Podle přidělených bodů pak pořadatelé vyberou vítěze. Jak by měl vítězný vzorek chutnat, však není lehké stanovit. „Každému totiž chutná něco jiného," zmínil Hřib.

Do soutěže zaslali houbaři třiadvacet vzorků nakládaných hub. Stejný počet zaevidovali pořadatelé rovněž u pálenky. „Vzácná shoda. Ještě nikdy se nám to nestalo. S ohledem na loňské nebývalé sucho však mohl být ale stůl s nakládanými houbami prázdný. Jsme proto rádi i za to," přiznává předseda spolku.

Mezi soutěžící a návštěvníky Francovolhotského kyseláče zavítal také letos uznávaný mykolog Jiří Polčák z Přerova. Akci tradičně doplnil přednáškou. „Francova Lhota a její okolí jsou houbařským rájem. Roste tady více než pět set druhů hub," upozornil.

Cenu za nejlepší nakládané houby si odnesl nakonec Josef Kocourek. Druhý skončil Alois Žídek a třetí Eva Pechálová. Nejlepší slivovici přinesl starosta Francovy Lhoty Karel Matůš. Stříbro vybojoval Karel Filák a bronz Karel Matůš. Všichni z Francovy Lhoty.

Autor: Dušan Póč

21.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Cena Valašska O najlepší hňápané zelé

Ve Vsetíně se bude soutěžit o najlepší hňápané zelé

Ilustrační foto.

Češi berou neférově nízké platy. Proč nedostávají víc?

Kam za sportem ve Zlínském kraji?

Zlínský kraj - Pravidelný přehled víkendových sportovních akcí ve Zlínském kraji.

Zlínský kraj se má čím chlubit. A není to jen jídlo

Zlínský kraj - Vína ze Slovácka i Valašska, chléb z Mařatic či Střelné, slaninu a uzené ze Zlínska či sýry a škvarky z celého kraje. Nejen na tyto a jiné gastronomické dobroty, ale také na kulturu, památky, kulturní akce či třeba cyklistiku bude lákat Zlínský kraj na veletrhu Regiontour 2017 v Brně.

Stavba nádraží ve Vsetíně začne do dvou let, přijde na miliardu korun

Vsetín - Rozsáhlá rekonstrukce vlakového nádraží ve Vsetíně má začít na konci roku 2018. Náklady na stavbu nové nádražní budovy, zbudování podchodů a rekonstrukci přednádražních prostor spolknou více než jednu miliardu korun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies