S pracemi se v kapli Smrtelných úzkostí Ježíše Krista začne letos na podzim. „Řemeslníci nejprve provedou hrubou práci, která by měla být hotová nejpozději do prosince," popisuje kastelán zámku Žerotínů Martin Beníček.

RESTAUROVÁNÍ NAČAS PŘERUŠÍ ZIMA

V zimě se práce kvůli počasí přeruší. „Každý rok opraví restaurátoři jednu stěnu, hotovo by tedy mělo být do roku 2020," popsal kastelán zámku. Rekonstrukce nástěnných maleb vyjde na 1,9 milionu korun.

Na stěnách jsou alegorie víry, naděje a lásky, malby iluzivní architektury a barokní ornamenty. „Strop bude zdobit malba archanděla Gabriela," dodal Martin Beníček.

Původní malbu se však dochovat nepodařilo, protože se zřítil strop. Výmalba pochází z roku 1755 ze štětce předního malíře moravského baroka Josefa Ignáce Sadlera. Dominantou kaple se po celkové rekonstrukci stane mramorový barokní oltář. „Původní kus se však dochovat nepodařilo," říká kastelán zámku Žerotínů.

Veřejnosti bude kaple přístupná až po celkové rekonstrukci v roce 2020. „Podívat se na práci řemeslníků mohou návštěvníci alespoň skrz vstupní mříž," doplňuje kastelán Beníček.

Zrekonstruovaná kaple nabídne vhodný prostor pro koncerty, přednášky nebo třeba svatební obřady. „Samozřejmě sem lidé mohou chodit jen tak rozjímat, meditovat a modlit se," doplnil Martin Beníček.

Kaple byla přistavěna k jižnímu křídlu zámku v 1. polovině 18. století. Půdorys tvoří obdélník o rozměrech 8,6 x 4,5 metru. Kaple měří na výšku 8 metrů.

V průběhu 20. století utrpěla kaple několik nešetrných proměn. Oltář a kůr musel v letech 1926 až 1930 ustoupit betonovému dvouramennému schodišti. Nástěnné malby překryla vrstva štuku.

BARBORA ČANDOVÁ