Výstava nabídne dvě desítky originálních exponátů, jejichž prostřednictvím se návštěvník seznámí s patnácti tradičními postavami spojenými s mikulášskými obchůzkami na Hornolidečsku a Valašskokloboucku.

Vzhled a provedení vystavených masek má své historické kořeny v Lidečku, Valašské Polance, Študlově, Valašských Kloboukách, Nedašově, Francové Lhotě, Valašské Senici a Střelné.

Mimo to bude k vidění dnes opomíjená postava takzvaného laufra. „Laufr, u nás také skakún, chodil před družinou a ohlašoval příchod svatého Mikuláše. Maminky na něj čekávaly a říkaly mu, kde schovaly slaměnky plné dobrot, které měl Mikuláš dětem nadělit. Bývali to vysocí ogaři, ve skupině byli třeba i čtyři," vysvětlil ředitel Městského muzea Valašské Klobouky Petr Odehnal.

Řada masek zapůjčených na výstavu patří doslova k rodinným klenotům, jež se dědí z otce na syna. „Některé masky jsou staré i sto let. Masky budou kompletní včetně hlav, kožuchů, kabátů, zvonců neboli škrmbálů, vidlí nebo pytlů," přiblížila Ludmila Brousilová z úřadu v Horní Lidči.

Tradiční průvody čertů, Mikulášů a dalších postav procházejí vesnicemi především na Hornolidečsku a Valašskokloboucku od prvního do šestého prosince.

Výstava se v Horní Lidči koná podruhé. Vloni si ji za tři týdny prohlédlo na patnáct set návštěvníků.

Výstava potrvá do 27. listopadu 2016. „Poté musíme masky vrátit. Víkend po tomto datu už totiž vyjdou Mikuláši na pochůzku," poznamenala Brousilová. Děti, které na výstavu donesou namalovaný obrázek s mikulášskou tematikou, dostanou malý dárek.