VYBRAT REGION
Zavřít mapu

VIDEO: Tradiční Valašské Velikonoce opět přilákaly davy lidí

„Velikonoční jarmark v Rožnově je srdeční záležitost, naše rodina tu jezdívá už dobrých dvacet let," zahájila své vyprávění pětadvacetiletá Šárka Hrabalová z Blatnice pod Svatým Antonínkem.

15.4.2017 AKTUALIZOVÁNO 18.4.2017
SDÍLEJ:

První den třídenního programu Velikonoce na Valašsku ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm přilákal tisíce lidí. Všichni návštěvníci měli možnost zhlédnout tradiční zdobení kraslic či pletení pomlázek. Nakoupit mohli nepřeberné množství výrFoto: Deník / Lukášová Eva

Na jarmarku v Dřevěném městečku po celé tři dny prodává ručně malované kraslice. Některé z nich maluje přímo na místě. „Se zdobením kraslic začala naše babička před čtyřiceti lety. Pak to naučila moji maminku a mě, já osobně maluji od svých sedmnácti let," prozradila profesí vedoucí informačního centra. „Děláme jednak tradiční batikované vzory, některé z nich jsou staré i sto dvacet let, jednak zdobíme reliéfní technikou a máme i vrtané kraslice," popsala Šárka.

Tradiční symbol Velikonoc dělají ze slepičích, husích, kachník i pštrosích vajec. „Máme tady také jednu specialitu, a to jsou blatnické kraslice, za které moje babička získala titul mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje," pochlubila se zručná malířka. Nazdobit jednu blatnickou kraslici chce notnou dávku energie a hlavně trpělivosti. „Základ malujeme včelím voskem, poté se pokračuje jednotlivými barevnými vrstvami. Začínáme žlutou, pokračujeme červenou a končí se u černé," vysvětlila Hrabalová. „Pokud chceme barvy zanechat, musíme je opět zabednit včelím voskem," pokračovala. Téměř hotové vajíčko se musí setřít nad kahánkem. Tak bude pěkně hladké bez vosku.

„Jedna kraslice zabere asi hodinu až hodinu a půl času. Člověk to musí dělat s radostí, jako zábavu. Na výdělek to není," zdůraznila Šárka. Ona, její maminka i babička se pravidelně zúčastňují veletrhů a jarmarků po celé republice i v zahraničí. „Babička byla s kraslicemi dokonce až v New Yorku a také v Číně," vyzdvihla největší úspěchy své babičky. Šárka zase stihla zdobená vejce ukázat v Moskvě. Valašské jarmarky hodnotí ale jako nejlepší. „Tady je atmosféra vždycky krásná, miluju folklor, takže se tu cítím skvěle," uzavřela Šárka Hrabalová.

Tradiční Velikonoce na Valašsku v Dřevěném městečku si i přes mírnou nepřízeň počasí nenechaly ujít tisíce lidí. Každý návštěvník si mohl vybrat z nepřeberného množství výrobků lidových řemeslníků, ochutnat valašské speciality nebo třeba jen posedět při cimbálové muzice.

Autor: Eva Lukášová

15.4.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V neděli 28. května 2017 byla hostem moderátora Vladimíra Kroce ve Festivalu Café na náměstí míru ve Zlíně herečka Eliška Balzerová
12

Eliška Balzerová ve Zlíně: Je tu vždycky skvělé publikum

Vodácký víkend na Bystřičce
9

Víkend na Bystřičce patřil vodákům

Auto shořelo, hasiči už jej nemohli zachránit

K požáru osobního auta došlo v sobotu odpoledne v místní části Pod Soláněm obce Hutisko - Solanec.

Gulášovými králi jsou otec a syn Chmelíkovi

Šestnáctý ročník festivalu O gulášového krále, který se o víkendu konal v Ratiboři, má své vítěze.

Klubovna v Kladerubech je v havarijním stavu. Opraví ji do podzimu

Nejen děti, ale členové všech spolků i široká veřejnost v Kladerubech se mohou radovat. Vedení vesnice naplánovalo opravu klubovny, kterou budou moci od podzimu lidé využívat. O vhodné prostory, které by místním sloužily, je totiž v současnosti velká nouze.

Jakešovi jihočeské tratě svědčí

Po nevydařeném úvodním závodě na domácí Valašské rally, zakončené havárií hned na první rychlostní zkoušce, si vsetínský pilot Miroslav Jakeš zajel spravit chuť na jih Čech. Poté, co vynechal druhý závod MČR v Klatovech, zopakoval o víkendu v Českém Krumlově medailové bronzové umístění z loňského roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies