Na jarmarku v Dřevěném městečku po celé tři dny prodává ručně malované kraslice. Některé z nich maluje přímo na místě. „Se zdobením kraslic začala naše babička před čtyřiceti lety. Pak to naučila moji maminku a mě, já osobně maluji od svých sedmnácti let," prozradila profesí vedoucí informačního centra. „Děláme jednak tradiční batikované vzory, některé z nich jsou staré i sto dvacet let, jednak zdobíme reliéfní technikou a máme i vrtané kraslice," popsala Šárka.

Ilustrační foto
Zpátky do bund a kožichů. Počasí nás vrátí do února

Tradiční symbol Velikonoc dělají ze slepičích, husích, kachník i pštrosích vajec. „Máme tady také jednu specialitu, a to jsou blatnické kraslice, za které moje babička získala titul mistr tradiční rukodělné výroby Jihomoravského kraje," pochlubila se zručná malířka. Nazdobit jednu blatnickou kraslici chce notnou dávku energie a hlavně trpělivosti. „Základ malujeme včelím voskem, poté se pokračuje jednotlivými barevnými vrstvami. Začínáme žlutou, pokračujeme červenou a končí se u černé," vysvětlila Hrabalová. „Pokud chceme barvy zanechat, musíme je opět zabednit včelím voskem," pokračovala. Téměř hotové vajíčko se musí setřít nad kahánkem. Tak bude pěkně hladké bez vosku.

Házenkáři Robe Zubří (v bílém) v semifinále extraligy s pražskou Duklou
Zubří je krůček od vyřazení, dobré první poločasy na Duklu nestačily

„Jedna kraslice zabere asi hodinu až hodinu a půl času. Člověk to musí dělat s radostí, jako zábavu. Na výdělek to není," zdůraznila Šárka. Ona, její maminka i babička se pravidelně zúčastňují veletrhů a jarmarků po celé republice i v zahraničí. „Babička byla s kraslicemi dokonce až v New Yorku a také v Číně," vyzdvihla největší úspěchy své babičky. Šárka zase stihla zdobená vejce ukázat v Moskvě. Valašské jarmarky hodnotí ale jako nejlepší. „Tady je atmosféra vždycky krásná, miluju folklor, takže se tu cítím skvěle," uzavřela Šárka Hrabalová.

Tradiční Velikonoce na Valašsku v Dřevěném městečku si i přes mírnou nepřízeň počasí nenechaly ujít tisíce lidí. Každý návštěvník si mohl vybrat z nepřeberného množství výrobků lidových řemeslníků, ochutnat valašské speciality nebo třeba jen posedět při cimbálové muzice.

Nehoda mezi obcemi Poličná a Branky
Při srážce fabie s mazdou se zranili čtyři lidé