Kytičky, motýlci a další háčkované ozdoby pocházejí od různých autorek. Expozice je věnovaná stému výročí narození tvůrkyně kytiček Milady Jaroňové. Vznikla ve spolupráci s majiteli krajek, kteří je k tomuto účelu zapůjčili.

Vernisáže, jejíž součástí byl křest znovuobnovené a rozšířené knihy Zašovské kytičky místního rodáka, spisovatele a historika Richarda Sobotky, se zúčastnily desítky lidí.

Úvodního slova se ujal starosta obce Jiljí Kubrický. „Mám radost, že tady můžeme obdivovat stále živou tradici, která naši obec proslavila i za hranicemi republiky,“ řekl.

Při zahájení pronesla pár slov i Danuše Trtíková, jedna z nejmladších tvůrkyň kytiček, v současné době vedoucí kurzu jejich výroby. „Od dětství mě bavily ruční práce. Když jsem pak uviděla uháčkovanou kytičku, naprosto mě zaujala,“ zavzpomínala Trtíková. 

Čtěte také: Řidiče vyrušila padající aktovka, Mazdu nasměroval pod náklaďák

Háčkovat se je naučila u Bohumily Ruskové.

„Učila mě bez veškerých cavyků. Pamatuji si, jak říkávala, že tamto je jednoduché a tamto mám hned. Takhle jsem se naučila všechno, co mi řekla,“ prozradila zručná krajkářka.

Postup háčkování, fotografie kytiček i medailony jejich tvůrkyní obsahuje drobná publikace Zašovské kytičky Richarda Sobotky.

„Knížka zachycuje také historii kytiček. Ta mě vždy velmi zajímala, stejně tak jako osudy jejich tvůrkyň. Díky spolupráci s Danuší Trtíkovou kniha nyní obsahuje i návod, který je pro mě tak trochu science fiction,“ prozradil se smíchem autor Sobotka krátce před slavnostním křtem.

Unikátní háčkované ozdoby budou v zašovském kulturním domě k vidění do konce dubna.

Čtěte také: Marta Gerlíková představí svůj druhý film z Valašska „Tehdy spolu"