Ačkoli podle meteorologů hrozily přeháňky, déšť nakonec náladu nikomu nezkazil. Slunečné počasí přilákalo do skanzenu téměř deset tisíc návštěvníků.

„Je to tady báječné. Program je pestrý, kromě vystoupení si člověk může od řemeslníků koupit spoustu tradičních výrobků, usmála se Dana Koutná z Frenštátu pod Radhoštěm.

Modrou oblohu sobotního odpoledne si pochvaloval také Roman Martinec z Kelče. „Jsem rád, že je hezky. Kdyby pršelo, nemohli bychom si vystoupení náležitě užít. Jsem tady se synem a jeho nejvíce zaujalo táborové vojenské ležení. Nemohl jsem jej odtama dostat," přiblížil Martinec.

V sobotu si návštěvníci užili například koncert Vojenské hudby Olomouc a roztančené rožnovské náměstí, které bylo pozvánkou na festival. V areálu muzea pak shlédli bubenickou show, přehlídku skupin historického šermu i dětských zpěváčků a tanečních souborů.

„Zpestřením programu bylo exhibiční vystoupení jednotky Čestné stráže Armády ČR," řekl ředitel Valašského muzea v přírodě Jindřich Ondruš.

Divákům představilo několik stovek účinkujících ze dvou desítek souborů, kromě domácích a slovenských se představili také umělci z Afriky a Kostariky. Doplnili je je dětské folklorní soubory i osm skupin historického šermu, které kromě soubojů nabídnou i ukázku táborového života v historickém ležení.