„Startovalo se s tím, s čím se v osmdesátých letech končilo. S pohádkou Hrátky s čertem,“ nastínil člen nynějšího souboru Jiří Hrabovský.

Odezva byla podle něj naprosto nečekaná. „Všechna představení dlouho dopředu vyprodaná, což bylo pro nás, kteří jsme poprvé v životě stáli na jevišti, jako sen,“ upřesnil Hrabovský.

Název souboru vznikl spontánně. První spolek, který v Jarcové působil, se jmenoval Snaha. „My jsme chtěli navázat na ochotnickou tradici v obci a spojení Nová Snaha se přímo nabízelo,“ podotkl herec. V pojmenování je podle něj i vzdor proti různým módním názvům a rádoby vtipným zkratkám různých kulturních těles.

Do budoucna nemá Nová Snaha ambice stát se nejlepším divadlem v kraji. Hrají hlavně pro zábavu svou, svých blízkých i pro kritiky, aby měli co kritizovat. „Pokud vám ale znovu a znovu tleská vyprodaný a vysmátý sál, něco vás nutí nepolevit a dělat to amatérské divadlo srdíčkem a stále lépe. Vyzdvihnout je třeba hlavně ty, které divák nikdy nezahlédne. Nápovědu, kulisáky nebo fotografa,“ dodal Hrabovský. Bez jejich černé práce by totiž divadlo existovat nemohlo.