Letos slaví desáté výročí své existence, v nejbližších dnech navíc spatří světlo světa nové CD kapely s názvem Můžeme plout.

Seriál narozeninových oslav spojených s křtem alba bude mít osm pokračování. Začne v pátek 6. března v kavárně kulturního domu ve Vizovicích a skončí 1. května v kinosále ve Valašských Kloboukách. „Desku vydáváme vlastním nákladem. Písničky na ni vznikaly postupně v průběhu pěti let, nahrávali jsme je v uplynulých dvou letech. Zejména pak poslední čtyři měsíce jsme na desce poctivě makali a stojíme si za ní," řekl frontman kapely a autor hudby a textů Pavel Tabásek Kovář.

Posluchači na albu naleznou dvanáct žánrově pestrých autorských skladeb, jejichž aranže jsou společným dílem celé kapely. Ke konečnému zvuku také nemalou měrou přispěla řada hudebních hostů. „Už teď můžu bez zaváhání prohlásit, že jejich výkony celé CD posunuly na vyšší úroveň," nešetřil chválou Pavel Kovář. Mezi hosty, kteří se podíleli na natáčení alba Můžeme plout, patří zpěvák Lubomír Vaňka, hráč na perkuse Milan Kratochvíl, houslista Radek Postava či Jaromír Kužela, který na albu vypomohl sopránsaxofonem a zobcovou flétnou.

Většinu hudby natáčeli valašští muzikanti ve Studiu Unart u mistra zvuku Františka Šebáka. „Některé stopy ale vznikly i v domácích podmínkách," netajil Pavel Kovář. Například člen kapely Jan Ondrušek nahrával své klávesové party doma ve Valašské Polance. Točilo se také přímo doma u Pavla Kováře v Jasenné. „Natáčela jsem přímo u Tabáska v ložnici. Na CD máme společný duet Hvězdy a můj vokál se objeví také v písničce Flamenco," prozradila vsetínská zpěvačka Kateřina Mrlinová, která je rovněž jedním z hudebních hostů na nové desce.

Na pátečním prvním křtu CD v 19 hodin v kulturním domě ve Vizovicích a o den později v sobotu ve 20 hodin v hudebním klubu Tři opice ve Vsetíně se Kateřina Mrlinová ujme také role kmotry alba Můžeme plout. A mimo jiné se také v doprovodu Jana Ondruška představí jako zpěvačka šansonů.

O týden později v pátek 13. března ve Velkých Karlovicích převezmou kmotrovskou štafetu hudebníci z kapely Z horní dolní a dál na jih z Dolní Bečvy.

Termíny křtů:

6. 3. – Vizovice, kavárna kulturního domu, 19 hodin
7. 3. – Vsetín, hudební klub Tři opice, 20 hodin
13. 3. – Velké Karlovice, hotel U Potockých, 19 hodin
10. 4. – Ostrava, Malá Ostrava (křest bude součástí vystoupení na festivalu)
11. 4. – Ostrava, Hudební klub Bazar
12. 4. – Frýdek Místek, U Arnošta
30. 4. – Zlín, Zelenáčova šopa
1. 5. – Valašské Klobouky, sál kina

Pavel Tabásek & partyja – složení kapely:

Pavel Tabásek – kytary, zpěv
Jan Ondrušek – klávesové nástroje, zpěv (další kapely: šansony s Katkou Mrlinovou, NF Quartet)
Marek Bogar – baskytara, zpěv (další kapely: Radim Filgas Band, NF Quartet)
Libor Jandík – bicí, cajon (další kapely: Pass, Filip Fryzelka band, NF Quartet)
pravidelný host: Milan Kratochvíl – perkuse