Na sobotní 4. podzimní Ovčácké slavnosti přijel s jasným plánem zúčastnit se soutěže jedlíků v pojídání valašských frgálů. Soutěže jedlíků jsou jeho specialita. Ostatně na Santově v minulých letech zvítězil už dvakrát. „Sníst najednou celý frgál ale není jednoduché. Zvlášť, když není povolené jej zapíjet," přiznává zkušený jedlík.

Ovčácké slavnosti jsou navzdory nepřízni počasí v plném proudu. V řadě stánků nabízejí lidoví prodejci své ruční výrobky, zpod velkého stanu znějí svatební písně z Nového Hrozenkova v podání sboru Hafera.

Lákavá vůně se line od stánku mistra kuchaře Jana Dubovského z Brna. Na slavnosti přijel ukázat, jaké pochoutky lze připravit z jehněčího masa. Právě na jeho propagaci jsou Ovčácké slavnosti zaměřené. „Připravíme si jehněčí kotletku na grilu s červeným vínem, také jehněčí játra či grilovanou jehněčí kýtu s majoránkou," prozrazuje část naplánovaného menu Jan Dubovský.

Déšť trochu polevuje, je nejvyšší čas uspořádat atraktivní soutěž jedlíků. Najde se pět odvážlivců. Za podpory řady diváků se každý z nich pouští do svého frgálu. Zhruba po pěti minutách je o vítězi rozhodnuto. Není to ale vyzyvatel Jaroslav Němec, který spořádal valašský koláč jako první. Tentokrát se musí sklonit před Jarkem Randusem z Růžďky.

„Frgál není příliš sytý. Důležité je jíst jej pomalu, nehltat," prozrazuje použitou taktiku vítěz. Zároveň přiznává, že se podobné soutěže jedlíků účastní poprvé. „Kamarádi mě vyhecovali," usmívá se Jarek Randus. Za vítězství si odnáší chleba pečený v kamenné peci.

Mezitím už je připravený další program. Nástroje chystá cimbálová muzika, chovatel Vojtěch Molek z Lidečka ukazuje práci s ovčáckými psy, v plánu je i netradiční módní přehlídka. Program je ještě bohatý a je vidět, že příchozí se baví i navzdory nepřízni počasí.