Na svárovském pódiu ladí v sobotu ráno dechové nástroje muzikanti z Moravské veselky. „Javorinka šedivá, pod ňú dědinka malá," zní z reproduktorů. Převážně starší publikum posedává na lavičkách a vychutnává si tradiční dechovku.

RONDELLUS PŘEDVEDL STŘEDOVĚKÝ TANEC

Pódium na Dolním náměstí patří dětem. Dlouhé barevné sukně roztáčí tanečnice ze souboru Rondellus. Jediným mužem umělecké skupiny je Aleš Rašťák v černém středověkém hábitu a vysokých holínkách. „V tomto počasí je to dost náročné," zadýchává se mladý tanečník. „Holky to ale mají těžší, v šatech tančily téměř půl hodiny. Já jsem měl během vystoupení několik pauz," popisuje Aleš Rašťák.

ZAUJALA DĚTSKÁ KAPELA DOCELA

Valašské záření nabízí pro děti bohatý program. Smích malých rošťáků se nese od prostranství před městskou knihovnou na Dolním náměstí. Nafukovací hrad se otřásá skákáním dětí.

„Největší úspěch má hudební stan, kde hraje dětská kapela Docela," hodnotí Lindita Iljazi ze Střediska volného času Alcedo Vsetín. V pátek rozsáhlé centrum navštívily především děti z mateřských a základních škol. „V sobotu sem chodí hlavně maminky a tatínci s dětmi," popisuje organizátorka z Alceda. Na její práci ji nejvíc baví to, že může bavit ostatní.

„Chodíme sem se synem každý rok. Večer se společně chystáme do kina," říká Michal Křížek a dodává, že se jejich malý na akci nikdy nenudí.

NÁVŠTĚVNÍCI CHVÁLILI ORGANIZACI FESTIVALU

Návštěvník si velmi pochvaluje zvládnutou organizaci festivalu. „Jen by tu mohlo být víc odpadkových košů," hodnotí. Ani přesto se v ulicích města nepovaluje nadmíra odpadků.

Skvělou atmosféru festivalu oceňuje Marie Hrušková. „Jsem tu letos poprvé, přišla jsem se podívat hlavně na neteř, která cvičí gymnastiku," říká návštěvnice. Zároveň dodává, že ji bohatý program příjemně překvapil. „Škoda že na něj mám jen málo času," zoufá si.

FESTIVALU CELÝ VÍKEND PŘÁLO POČASÍ

Sobotní počasí příliš nepřeje prodejcům alkoholických nápojů. „Je horko, to by se nám hned zatočila hlava," odmítá štamprli veselá kolemjdoucí. Přestože velký výčepní stan před Domem kultury poskytuje stín, zeje v sobotu dopoledne prázdnotou.

„Páteční tržba nebyla nic moc," stěžuje si prodavačka medoviny Alena Sehnalíková. Své produkty prodává na Valašském záření už několik let. „Snad to dnes bude lepší a zbude mi čas i na odpolední program," doufá mladá stánkařka.

Podle policejní mluvčí Mileny Šabatové probíhal festival v klidu, strážci zákona nemuseli řešit žádné vážné případy.

„Vsetínská policie udělila v průběhu pátku a soboty celkem dvacet jedna blokových pokut za přestupky proti veřejnému pořádku," uvádí mluvčí Šabatová. Čtyři řidiči neobstáli při dechové zkoušce, řídili pod vlivem alkoholu.

Autor: Barbora Čandová