Slova se ujímá moderátorka Marcela Vandrová, která zaplněné hlediště seznamuje s dalším programem první červnové nedělní odpoledne bude v samém srdci Valašska věnované oslavě lidového zpěvu.

Vsetínský Dům kultury totiž právě v neděli hostí celostátní finále soutěže Zpěváček Děti a píseň. Pěvecké klání, které je určené interpretům lidových písniček ve věku od deseti do šestnácti let.

Ve Vsetíně se představí dvacet nejúspěšnějších dětských interpretů lidových písní z Čech, Moravy a Slezska. Každý zazpívá dvě písně jednu bez doprovodu muziky a druhou už za hudební podpory BROLNu s primášem Petrem Varmužou.

Možná nevděčná úloha být první připadá Markétě Varmužové ze Svatobořic- -Mistřína, ze stejné obce poté zpívá Adéla Řiháková. Přijely ale děti až z Pardubic, Jablonce či Domažlic.

Své zástupce mají i domácí vsetínské folklorní soubory. Z Malé Jasénky jsou to Štěpán Pospíšil a Petra Lukůvková, ze Vsacánku je nejmladší účastnice letošního finále desetiletá Tereza Kašparová. Že jsou na domácí půdě, lze poznat i z reakcí publika, když nastoupí na pódium. Na potlesku a povzbudivém pokřikování to jde znát. Divákům se ovšem líbí výkony všech dětí, o tom svědčí upřímný potlesk i úsměvy na tvářích. „Alespoň odsud dnes všichni odejdeme mladší a zdravější," glosuje Marcela Vandrová.

Zpěváčky bedlivě sleduje porota v čele s předsedou Janem Rokytou mladším. Hodnotitelé si pečlivě dělají poznámky, je ale jasné, že úlohu nebudou mít jednoduchou. „Některé děti jsou opravdu velmi talentované, je to moc krásné," potvrzuje dlouholetý vsetínský folklorista Miroslav Ekart starší, který si přišel folklorní mládí poslechnout. Na vyhlášení výsledků je nutné počkat až do skončení koncertu BROLNu, který následuje po přestávce po skončení soutěžní části.

Kdo ale čekal přesné pořadí a absolutního vítěze, nedočkal se. Porotci na základě bodového hodnocení vybírají deset nejlepších. „Oceníme deset zpěváčků, kterým se možná dnes dařilo o něco lépe než těm dalším deseti. Navíc jsme se rozhodli zvláštním způsobem ocenit dva další zpěváčky, kteří se do první desítky nedostali," prozrazuje předseda poroty Jan Rokyta.

Mezi těmito dvěma oceněnými je k radosti domácího publika i Štěpán Pospíšil ze vsetínské Malé Jasénky. Ještě větší radost mají pak diváci z toho, že obě jeho vsetínské kolegyně Petra Lukůvková a Tereza Kašparová jsou v oceněné první desítce. S prázdnýma rukama ale neodchází nikdo.

Pracovníci Českého rozhlasu mají navíc s oceněnými zpěváčky další plány. A sice pouštět jejich nahrávky ve vysílání. „Určitě je vysílat budeme, poněvadž ty děti jsou fantastické," slibuje přímo na pódiu dramaturg Jiří Plocek. Záznam z nedělního koncertu také odvysílá ve čtvrtek ve 20 hodin TV NOE, vítězové se rovněž představí 26. června na festivalu ve Strážnici.