Aby dosáhli meziříčští hudebníci co největší autenticity, rozhodli se odjet nahrávat do Číny. K tomu však potřebují pomoc fanoušků.

„Nevíme, co nás čeká, to je skvělé"

Název alba má frontman skupiny Petr Fiala v hlavě již delší dobu. „Přijde mi to jako bezvadné pojmenování naší doby. Zároveň je název i docela vtipný, protože všichni hudebníci se dnes snaží být spíš Made in USA," svěřil se Fiala.

Kapela má v plánu natočit desku během série koncertů v Číně, kterou mají naplánovanou na začátek května. Mňága vystoupí postupně na třech koncertech v Šanghaji, Pekingu a Šen-čenu. „Jet tohle album nahrát do Pekingu, aby bylo doopravdy Made in China, to už je, alespoň pro mě, povýšení vtipu na jistý druh uměleckého představení. Vůbec nevíme, co nás čeká a to je skvělé," vysvětlil Fiala, který neskrývá nadšení.

Mňága má v plánu do nahrávání zapojit také čínské hudebníky nebo alespoň tradiční čínské hudební nástroje. „Prostor v písničkách pro to je," potvrdil. Tím však jejich vize nekončí. Mňága plánuje fanouškům celou výpravu do Číny přiblížit zhruba hodinovým filmem o cestě, nahrávání a koncertech.

Natáčení v Číně bude však dost finančně náročné, a proto prosí hudebníci o pomoc své fanoušky. Kapela se rozhodla založit sbírku na serveru Startovač a doufá, že se zde podaří vybrat půl milionu korun potřebných na cestu a další výdaje spojené s nahráváním. Každý může přispět libovolnou částku. Jako odměnu za svůj příspěvek dostanou fanoušci trička s logem turné, CD podepsané členy kapely nebo vstupenku na koncert připravovaný v Česku.

Mňága a Žďorp je česká hudební skupina zastupující žánr alternativní rock. Kapela, pocházející z Valašského Meziříčí (přesněji odtud pochází zakládající jádro skupiny), se formovala již od roku 1983. Často se měnilo složení kapely. Zpočátku vystupovala pod názvem Slepé střevo, členové Mňágy současně působili i v jiných kapelách (Velký plytkoš, Happyend). Tyto kapely však zanikají a od roku 1987 se již hovoří jen o skupině Mňága a Žďorp. Do povědomí se dostala především hitem „Hodinový hotel", který je první skladbou na debutovém albu skupiny, nazvaném příhodně Made in Valmez (1991). Poslední, již jedenácté řadové album vyšlo 12. února 2010 a jmenuje se Takže dobrý. Frontman skupiny Petr Fiala navíc vytvořil samostatná alba Nečum a tleskej! (1994) a Je čas (2005). Zdroj: Wikipedia

Autor: Michaela Horáková