Slavnostní zahájení osmého ročníku Muzejní noci se koná v 19 hodin na nádvoří zámku Žerotínů. Poté se zde až do půlnoci vystřídá množství umělců s hudebními i vizuálními představeními. Na své si přijdou i děti, pro které je připraveno loutkové představení či hravé výtvarné a hudební workshopy.

Římskokatolický kostel Panny Marie Sněžné ve Velkých Karlovicích.
Víkend zahájí devátá Noc kostelů

Malí i velcí, kteří jsou fanoušky Čtyřlístku, mohou zavítat do Městské knihovny. Tam se již od 19 hodin hrají hry a kvízy s jeho hrdiny. Zábavu pro celou rodinu slibuje také program na zámku Kinských. „Návštěvníci se mohou těšit na sklem zaplněnou zimní zahradu, na promítání biografu s historickými fotografiemi a filmy zachycující Meziříčí i tradiční valašské práce," prozradila Kamila Valoušková z Muzea regionu Valašsko. Doplnila, že kromě toho si zde všichni zájemci mohou prostřednictvím zvukového detektoru zkusit zachytit zvuky vydávané netopýry.

Za gobelíny nebo do podzemí? 

Koho zajímají zrestaurované tapiserie, může zamířit do Moravské gobelínové manufaktury. Kdo se chce vydat na procházku valmezským podzemím, stačí přijít do kavárny Café Tucan.

„Vrtule Svět her a poznání poodhalí roušku tajemství optických klamů i zrakových iluzí a nabídne možnost si iluzi vytvořit a projít si labyrintem i Evropou," popsala další z programů koordinátorka Muzejní noci Vlasta Červenková. Hvězdárna nabízí pozorování noční oblohy, kino Svět bude promítat krátké nezávislé animované filmy.

Ve čtvrtek představil ředitel Moravské gobelínové manufaktury ve Valašském Meziříčí Jan Timotej Strýček zrestaurovaný gobelín z roku 1700. O kulturní vložku se postarali studenti Gymnázia Františka Palackého z Valašského Meziříčí
Vzácné dílo zrestaurovali ve Valašskomeziříčské gobelínce

K navštívení budou také školy. „Základní umělecké školy Alfréda Radoka i B-Art zvou do svých ateliérů, střední uměleckoprůmyslová škola sklářská zase do sklářských hutí, kde bude možné si sklo zblízka osahat," pozvala Červenková.

Podrobný program Meziříčské muzejní noci je uvedený na webu mmn.kzvalmez.cz. Vstup na všechna místa je zdarma. Promítání filmu Valašská zabijačka s drobným občerstvením v Muzeu řeznictví je za poplatek 30 korun. Pro zájemce jsou v Turistickém informačním centru opět připravené muzejníčky na střádání razítek.

Restaurátoři Romana Balcarová a Peter Stirber obnovují cenné barokní fresky J. I. Sadlera v kapli meziříčského zámku Žerotínů.
Restaurátoři odkryli skvosty ukryté pod vrstvou omítky