Páteční odpoledne se ponese v soutěžním duchu. Diváci se mohou těšit na talentovou soutěž. V hlavní roli jsou samozřejmě knihovníci. Do soutěže se přihlásilo sedm týmů z různých knihoven.

Jejich výkony zhodnotí porota, do které zasedli vsetínský starosta Jiří Čunek, vedoucí Knihovnického institutu Národní knihovny Vít Richter a také Zlata Houšková označovaná za knihovnickou mámu. „Ještě jsme nezačali a už se mne dvě družstva snažila uplatit. Říkám to jako připomínku pro ostatní," vtipkuje na úvod soutěže Zlata Houšková. To už se ale na pódium hrne první soutěžní tým. Knihovníci z Olomouce zvolili indiánské převleky a předvedli poezii, hudbu a tanec. Od v tuto chvíli už zaplněného hlediště za svůj výkon sklízí potlesk.

S divadelní scénkou připomínající osobnost Jiřího Mahena přijeli knihovníci z Brna. Jejich ostravští kolegové zase vsadili na zpěv, jako dekorace jim posloužily půllitry s pivem.

Tak se na pódiu postupně střídá jeden tým za druhým. Po každém vystoupení vyslechnou knihovníci verdikt poroty, která jim uděluje body. Své hlasy mohou pomocí SMS zpráv nebo na lístcích poslat svým favoritům také diváci. Nakonec jsou to knihovníci z Ostravy, kteří vítězí a získávají symbolický milion valašských dolarů.

V pátek večer pak pokračuje happening koncertem kapely Dareband a videomappingem promítaným na budovu knihovny.