Víkend na Valašsku v sedle horského kola

Kdy: pátek 4. září - neděle 6. září
Kde: Dolní náměstí Vsetín

Milovníky horské cyklistiky čeká nabitý víkend. Od pátku do neděle se ve Vsetíně a jeho okolí uskuteční tři závody, které spadají do takzvaného MTB víkendu na Valašsku (zkratka MTB pochází z anglického mountain bike, tedy horské kolo – pozn. redakce).

Program víkendu začíná v pátek odpoledne 12. ročníkem časovky Valašský krpál. Přihlášení jezdci vyrazí v 16 hodin hromadně ze vsetínského Dolního náměstí. „Trať vede tradičně přes Jasenku a Dušnou až na Vsacký Cáb, kde je v cíli pro závodníky připraveno i malé občerstvení," přiblížil Jiří Žůrek z radnice ve Vsetíně.

Startu bude už od 10 hodin na Dolním náměstí předcházet doprovodný program. „Připravený bude skákací hrad, jízda zručnosti či dopravní hřiště pro nejmenší," vyjmenoval Žůrek. K vyzkoušení bude také handbike, tedy jízdní kolo pro nevidomé. Účast na letošním Valašském krpálu potvrdila i dvojnásobná mistryně ČR v jízdě na handbiku Petra Hurtová.

V sobotu pokračuje MTB víkend na Valašsku 21. ročníkem Valašské padesátky. Připravují jej členové Valašského sportovního klubu ve Vsetíně. Start naplánovali na 11 hodin od základní školy na vsetínské Ohradě. Na stejném místě je také cíl. „První kilometry trasy vedou po široké asfaltové cestě a následně šotolinovým výjezdem na hřeben Vsetínských vrchů," přiblížil Jiří Žůrek. Pro ty, kteří chtějí zažít atmosféru závodu a netroufají si na jeho plnou délku, bude připravená zkrácená třicetikilome­trová trasa.

Cyklistický víkend na Valašsku uzavře nedělní Valašský pohár MTB-XC. Finálový podnik 16. ročníku série cross country závodů na horských kolech, který pořádá Edie team Vsetín se pojede od 10 hodin v Jablůnce.

Muzejní a galerijní centrum nabídne výstavu Hry a klamy

Kdy: sobota 5. září od 13.00 - 17.00 hodin
Kde: Muzejní a galerijní centrum ve Valašském Meziříčí

Interaktivní výstavu Hry a klamy nabídnou návštěvníkům počínaje sobotou 5. září v Muzejním a galerijním centru ve Valašském Meziříčí.

Putovní výstava vznikla v takzvaném science centru iQpark v Liberci a úspěšně cestuje po České republice již od roku 2008. Za tuto dobu ji zhlédly statisíce návštěvníků.

Ve Valašském Meziříčí, kde bude k vidění více než padesát exponátů, se výstava představí poprvé. „Výstava v sobě kombinuje hru, zábavu i poučení a zahrnuje exponáty, které jsou přímo určené k vyzkoušení, vyřešení nebo soutěžení," přiblížila Adéla Beranová, kurátorka meziříčského Muzejního a galerijního centra. Zdůraznila, že narozdíl do jiných výstav, tentokrát výjimečně platí heslo: Dotýkat se exponátů je přikázáno!

Právě interaktivnost a zapojení co nejvíce smyslů je základním principem výstavy. Návštěvníci všech věkových kategorií poznají prostřednictvím her a experimentů běžné jevy, které se dějí kolem nás. „Mezi exponáty je například velká parabola, pokud něco zašeptáte v jejím ohnisku, přenesou se vaše slova až ke člověku stojícímu u další paraboly na druhém konci místnosti," přiblížila Adéla Beranová.

Jiný jednoduchý přístroj zase vyzkouší, jak pevnou mají návštěvníci ruku, jak jsou pohotoví či rychlí. „Je tu také řada skládaček a optických klamů. Lze také soutěžit, kdo dokáže dotykem rychleji pozhasínat tlačítka rozsvěcující se na velkém panelu," prozrazuje Adéla Beranová. Výstava Hry a klamy začíná v meziříčském Muzejním a galerijním centru v sobotu 5. září. Centrum je o víkendech otevřeno od 13 do 17 hodin.

Kateřinický benefičák pomůže pětiletému Matyáškovi

Kdy: sobota 5. září
Kde: hřiště za OÚ v Kateřinicích

Benefiční hudební přehlídka se uskuteční v sobotu 5. září odpoledne v Kateřinicích. Na hřišti za obecním úřadem ji pod názvem Kateřinický benefičák pořádají členové Sdružení přátel Kateřinic a vsetínské kapely Vrkoč.

Po loňské úspěšné premiéře se jedná o druhý ročník benefičního festivalu. „Vstupné na akci činí sto korun. Celý výtěžek festivalu věnujeme pětiletému Matyáškovi, který zůstal po porodu tělesně a mentálně postižený," přiblížil organizátor Zbyněk Hurtík.

V hudebním programu se představí pětice kapel. Na pódiu se postupně vystřídají skupina Noca ze Vsetína, hranická Country míza, vsetínské skupiny Dareband a Vrkoč a závěrečný country bál zahrají valašskomeziříčští Lososi.

Odpolednem bude provázet moderátor René Mikulenka. „Vedle hudebního programu připravujeme také soutěže pro všechny generace, atrakce pro děti i bohaté občerstvení," doplnil Zbyněk Hurtík.

Kateřinický benefičák začíná na hřišti za obecním úřadem v Kateřinicích v sobotu 5. září ve 14 hodin. Mediálním partnerem dobročinné akce je Valašský deník