Do literární soutěže nazvané Jeden příběh dvojím perem, která byla ve čtvrtek vyhodnocena ve Vsetíně, poslal svoje pokračování nedokončeného příběhu Karla Čapka z knihy Dášeňka.

„Rád píšu ve škole slohové práce. Do soutěže jsem se ale zapojil poprvé. Jsem rád, že jsem se dostal mezi oceněné," řekl Valašskému deníku Jan Březovják.

Stejnou radost z úspěch měla i další z oceněných. Markéta Hurtová z osmé třídy Základní školy Vsetín-Luh. „Ani nevím, kolik povídek jsem už napsala. Prostě mě to baví. Dokonce si píšu i svoje knížky. Teď o dívce, která je ve vězení. Víc ale neprozradím," řekla podle vlastních představ budoucí spisovatelka.

Honza a Markéta patří mezi deset školáků, kteří ve čtvrtek v Základní škole Vsetín-Trávníky převzali ocenění za nejlepší výsledky v prvním ročníku uvedené literární soutěže. „Soutěží jsme se pokusili spojit svět dětského psaní se skutečnou literaturou. V tom se naše soutěž liší od jiných," řekla její organizátorka a učitelka češtiny na uvedené škole Andrea Chrobáková.

Úkolem dětí bylo dokončit příběh rozepsaný skutečným spisovatelem. Mladší děti dokončovaly jednu z pohádek Karla Čapka z knihy Dášeňka a starší pak příběh z povídkové knihy Karla Michala nazvané Bubáci pro všední den. „Posuzovali jsme, jak se dětem podařilo na práci autora navázat, jak se jim podařilo vcítit se do formy, která je pro něj vlastní, přizpůsobit se jeho stylu a podobně. Proto i ten název soutěže, Jeden příběh dvojím perem," dodala kantorka.

Do soutěže se zapojilo sedmdesát dětí. „Je potěšitelné, že děti mají o literaturu zájem. Že nejenom čtou, ale umí se i literárně vyjádřit," uvedl spokojeně guru valašské kultury a vydavatel Dalibor Malina.

Stejného názoru je také básníkem a šéfredaktorem vsetínského literárního čtvrtletníku Texty Pavel Kotrla. „Zájem dětí předčil všechna moje očekávání. Ukazuje se, že klasická kniha má svoje fanoušky i před nejmladší generací. Úspěšné práce jsme vydali v tištěné podobě ve sborníku Textíky. Doufám, že se nám podaří navázat na úvodní ročník i v dalších letech," vyjádřil svoje přesvědčení Pavel Kotrla.

Oficiální část vyhodnocení prvního ročníku vsetínské literární soutěže Jeden příběh dvojím perem pokračovala neformálním setkáním autorů soutěžních děl s Daliborem Malinou, Pavlem Kotrlou a dalším vsetínským básníkem a pedagogem Jakubem Chrobákem.

Děti se zajímaly především o styly psaní, vydavatelskou činnost a všechno další, co s psaním souvisí.

Literární zážitkový den zakončili školáci ve studiu školního internetového Kostka rádia. „V éteru zazněly i ukázky z děl začínajících spisovatelů," prozradil Libor Čada ze Střední školy Kostka.

Související Šéfredaktor Valašského deníku Mirek Urubek v záplavě otázek studentů