Pátrala po nich především na Vsetínsku a jižním Valašsku. „Chtěla jsem, aby nové CD bylo přínosné a obsahovalo písničky, které ještě nebyly zaznamenané,“ vysvětlila primáška souboru Klimková.

Přiznala, že zkoušení na ostré nahrávání nebylo vždy úplně jednoduché. „Měli jsme několik komplikací. Jedna z členek má miminko a nestíhala jezdit na zkoušky, tak jsme my dojížděli za ní na Prostřední Bečvu. Jiný z členů musel zase odcestovat na služební cestu do Afghánistánu, tam jsme za ním ale nejeli,“ řekla se smíchem Drahomíra Klimková.

ČTĚTE TAKÉ Vsetín zavzpomíná na Šulákovou, pohřeb bude v pátek

Nakonec se vše zadařilo a během dvou dnů strávených v nahrávacím studiu byla na světě nová deska Ej hory, hory s osmnácti písněmi v nákladu tisíc kusů. „Písně jsme uspořádali do bloků. To znamená, že písničky se stejným námětem jdou po sobě, takže tvoří ucelené pásmo,“ přiblížila obsah CD Klimková.

Poslední tři písně, jejichž autorkou je primáška sama, jsou instrumentální. Kromě Javořiny se posluchači dočkají i jednoho speciálního hosta. Na cédéčku zpívá i známá valašská zpěvačka Eva Porubová.

Autory dvou fotografií, které zdobí přebal desky, jsou Stanislav Prečan a Jaromír Klimek. O grafickou úpravu se postaral Jiří Valchář.

Sobotního slavnostního křtu se kromě souboru a veřejnosti zúčastnili dva významní hosté. Pozvání přijal a kmotrem desky se stal sběratel lidových písní a bývalý ředitel Setkání cimbálových muzik Radomír Golas. Zúčastnil se i Zdeněk Tofel z Českého rozhlasu Ostrava.