Film scénáristy a režiséra Theodora Mojžíše zachycuje osudy obyvatel regionu v posledních dnech války, do jejichž osudů krutě zasáhly jednotky SS.

Staví na výpovědích pamětníků, kteří zažili partyzánský odboj ve svém regionu i krutou pomstu nacistů. Připomíná nesmyslné vraždy místních lidí v Leskovci, na Ploštině, v Prlově a na Vařákových pasekách u Lačnova.

Všechna v dokumentu připomenutá místa padla za oběť esesákům, kteří zabavovali majetek, zapalovali lidská obydlí, mučili a zabíjeli místní obyvatele. To vše v době, kdy bylo o osudu nacistického Německa již rozhodnuto, a konec války byl otázkou několika týdnů či dokonce dnů. Film také připomíná činnost partyzánské brigády Jana Žižky i poválečný osud obcí a jejích obyvatel.

Výrobu dokumentu koordinovala Iniciativa pro podporu vypálených obcí. „Autorům se podařilo zachytit autentické výpovědi svědků tehdejších událostí a uchovat je touto formou pro budoucí generace. Při jejich zhlédnutí musí každého mrazit v zádech," říká předseda iniciativy Filip Žáček.

Výrobu filmu finančně podpořil Zlínský kraj i obce, kterých se tehdejší události dotýkaly. Zlínský kraj dokument poskytl rovněž všem 110 školám a školským zařízením, které zřizuje a obcím na území Zlínského kraje.

Česká televize odvysílá film Valašsko, kruté jaro 1945 v neděli 8. května v 17:35 na programu ČT 2.