Prvotní nápad vzniku alba se zrodil loni 23. prosince po každoročním zpívání koled na vsetínském Dolním náměstí. Tradičně se jej účastní všechny složky domácího folklorního souboru Vsacan.

„Stále častěji jsem slýchávala od řady příznivců této akce, že si rádi přijdou zazpívat valašské koledy, ale v textu chytají co druhé slovo. A když si chtějí koledy zazpívat doma, nevzpomenou si na text ani na melodii," prozradila autorka myšlenky Radka Křivová.

Proto se začala zabývat myšlenkou koledy nahrát a navíc k CD přidat texty písní, aby si je lidé mohli zazpívat doma i na náměstí u vánočního stromu.

S nápadem oslovila členy muziky souboru Vsacánek.

„Po jejich souhlasu jsem sdělila myšlenku vedoucí Vsacánku Ivaně Kašparové. Ta přišla s nápadem, že by koledy nazpívaly jen děti, tedy dětský sbor souboru Vsacánek, protože koledovat dříve chodily jen děti a ne dospělí," doplnila Křivová.

Příprava začala už hned v lednu letošního roku. Mezi klasické valašské koledy se při výběru písní dostaly i ty, které zpíval soubor Malý Vsacánek a Vsacánek. Tudíž se CD rozrostlo o další cimbálovku.

Problém: správné verze koled

Největším problémem se ukázalo určit správné verze koled. V různých sbírkách lidových písní se totiž lišily v textech a občas i v melodii.

„Já jsem čerpala texty pouze ze sbírek Arnošta Kubeši, proto se také texty našeho CD nepatrně odlišují od textů zpívaných souborem Vsacan u vánočního stromu," doplnila Radka Křivová.

Křest nového vánočního alba se uskuteční 2. prosince v klubovně souboru Vsacan v Domě kultury ve Vsetíně. Tady bude CD také k prodeji, stejně jako na vánočním jarmarku před Domem kultury 20. prosince. Jeho součástí bude program Vánoce na Valašsku, kde Vsacánek vystoupí.

Album lze též zamluvit na www.vsacanek.cz, kde budou informace o prodeji. Možnost koupit si CD budou mít zájemci také při tradičním zpívání koled se souborem Vsacan 23. prosince u vánočního stromu na náměstí ve Vsetíně.