Jindřich Kubíček sbírá modely od svého mládí. „Sbírka je mimořádná především tím, že zahrnuje průřez celým obdobím výroby modelů do současnosti," poznamenal sběratel. Nejcennějším exponátem na výstavě je model kočáru královny Alžběty II. z roku 1953, který se začal vyrábět u příležitosti její korunovace. Podívat se však bude možné i na vůbec nejstarší modely autíček ze sklonku 30. let minulého století.

O sbírce se nedá povídat či psát. Ta se musí vidět. „Svět angličáků v prostorách zámku přinese jedinečný zážitek," říká kurátorka výstavy Ivana Ostřanská.

Součástí výstavy se stanou také doprovodné akce pořádané spolu s partnery výstavy, kterými jsou mimo jiné Policie ČR Vsetín, BESIP a AutoMotoKlub Rallye Sport Vsetín. „Přehlídka služebních dopravních prostředků a výstroj policistů bude jednou z doprovodných akcí pro mateřské, základní a střední školy. Dále jsou připraveny výukové programy týkající se problematiky dopravy, bezpečnosti v silničním provozu a životního prostředí v oblasti dopravy," dodala kurátorka.

Výstavu doplní rovněž tematika bezpečnosti a informace o historii automobilového průmyslu a sportu v regionu. Návštěvníci se při ní seznámí i s problematikou organizování Valašské rally, která je s městem Valašské Meziříčí spojována už téměř patnáct let.

Unikátní výstava modelů autíček, kterým se mezi kluky neříkalo jinak než angličáky, bude zahájena dnes v zámku Kinských ve Valašském Meziříčí. Vernisáž pro veřejnost začne v 17 hodin. Navštívit expozici Autíčka z krabiček je možné do 26. října.