Ve Zlíně se totiž zítra na jeden den takzvaně pootevře zákulisí zlínské divadelní scény. Ať už zvolíte kteroukoli akci čistě pro zábavu, nebo ji pojmete rovnou jako příležitost k oslavě svátku matek, jistě nebudete zklamáni.

Popatnácté přes Chřiby pěšky i na kolech

Kde: Velehrad a Chřiby

Kdy: sobota 11. května od 8 hodin

Podpořit cyklistiku, probudit v lidech pohyb v přírodě a sportovních ducha, to je cílem 15. ročníku Velehradského přechodu a cyklopřejezdu Chřibů. Prezentace účastníků se letos poprvé uskuteční mezi osmou a desátou hodinou ve sportovním areálu velehradské základní školy. „Na dvou trasách pro turisty a třech pro cyklisty bude několik kontrolních stanovišť s občerstvením. Pro případ nepříznivého počasí je pro cyklisty připravena mokrá varianta," uvedl Jiří Kapitán, předseda Českého svazu zahrádkářů Velehrad, který akci v sobotu pořádá společně s tamním obecním úřadem.

Trasy jsou nejrůznějšího stupně obtížnosti a vedou po značených turistických cestách. Pro pěší to bude lehká a středně náročná cesta, zatímco pro cyklisty bude připravena i náročná padesátikilometrová trasa.

Zkrátka nepřijdou ani předškoláci a školáci, kteří se mohou na uzavřeném okruhu v obci zúčastnit cyklosoutěží a koloběžkiády. „U dětí do 15 let věku je nutný písemný souhlas k přihlášení se do soutěže od rodičů nebo odpovědné osoby," zdůraznil Jiří Kapitán.

Tvořivé odpoledne s pohádkami Jiřího Trnky

Kde: Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě

Kdy: sobota 11. května od 15 hodin

Pořad s názvem Tvořivé odpoledne s pohádkami Jiřího Trnky připravilo na sobotu 11. května Muzeum J. A. Komenského v Uherském Brodě. Akce začíná v 15 hodin. Je určena pro dětské návštěvníky a jejich rodiče. Kdo by neznal ilustrace ke Karafiátovým Broučkům nebo pohádkám Hanse Christiana Andersena? Méně čtenářů si ale vybaví, že právě za těmito obrázky stojí osobnost našeho předního tvůrce animovaných filmů, originálního výtvarníka a spisovatele Jiřího Trnky (19121969).

Tvořivé odpoledne s pohádkami Jiřího Trnky chce přiblížit tuto osobnost tvůrčím způsobem přístupným i těm nejmenším. Vstupné pro dospělé je 20 korun, děti mají vstup zdarma.

Češi a Slováci si dají v neděli sraz na Ztracenci

Kdy: 12. května, od 11 hodin

Kde: u památníku Tři kříže na Ztracenci

Tradiční setkání Čechů a Slováků u příležitosti 68. výročí ukončení 2. světové války a uctění památky obětí osvobozeneckých bojů v Javorníkách se uskuteční nadcházející neděli u památníku Tří kříže na Ztracenci na česko- -slovenském pomezí.

Akce se již tradičně účastní starostové blízkých obcí a další stovky lidí z obou stran hranice.

Pevným bodem programu je pietní akt spojený s položením věnců k památníku padlým vojákům, který je naplánovaný od jedenácté hodiny dopoledne.

V Meziříčí zahraje kapela Zavíráme!

Kde: M-klub, Valašské Meziříčí

Kdy: 18. května 20.00

Rocková kapela Zavíráme, která vyrostla v roce 1997 z trosek kapel Bezděz, Hilda Sutherskillová a Hi.L.D.A., Šraňky dolů nebo Koleměsta, se vrací na domácí scénu.

„Skupina se před čtrnácti lety ve Valašském Meziříčí rozpadla, nicméně v Olomouci se opět před časem dala dohromady," vysvětlil Ondřej Smolka z Kulturního zařízení ve Valašském Meziříčí.

V současnosti kapela koncertuje převážně v olomouckých klubech s občasnými výlety jinam. Tentokrát přišla řada na meziříčský T-klub. Vstupné činí 60 korun.

Konvalinkový koncert pro maminky

Kdy: Neděle, 12. května, od 16.00 hodin

Kde: Vsetín, zámek, mramorový sál

Mramorový sál vsetínského zámku se tuto neděli stane dějištěm tradičního koncertu ke Dni matek. Maminkám ke svátku zazpívají členové pěveckých sborů při Masarykově gymnáziu ve Vsetíně.

Akce s názvem Konvalinky pro maminky má už více než patnáctiletou tradici. Letošní ročník ale bude podle pořadatelů výjimečný.

Součástí koncertu je totiž charitativní akce. „Vyhlásíme veřejnou sbírku na léčbu jedné z našich zpěvaček Zdeňky Šebelové, kterou dětská obrna připoutala na vozíčku. Vybrané peníze jí pomohou zaplatit novou rehabilitační metodu, díky které by se mohla postavit na vlastní nohy," vysvětlila dirigentka pěveckých sborů Masarykova gymnázia Vsetín Helena Kaločová. Kdokoliv by chtěl na léčbu studentky přispět, může zaslat peníze na účet 2500402953/2010.

V Žalkovicích znovu zazpívá Michal David

Kdy: Sobota 11. května od 15 hodin

Kde: Žalkovice, fotbalové hřiště

Po dvouleté pauze zavítá do Žalkovic opět Michal David. Během sobotního dne čeká na návštěvníky bohatý program, který odstartuje v patnáct hodin.

„Děti se mohou těšit na zábavnou show s bratry Chabičkovskými a tanečnicemi Kačulí a Símou, hostem bude Krteček a triky předvede zkušený kouzelník. Chybět nebude ani skákací hrad a soutěže," vyjmenoval tamní starosta Radomír Pala.

Koncert Michala Davida pak začne v sedm hodin. Celou hodinu a půl si lidé mohou zatancovat na jeho nejznámější hity. O půl deváté bude program pokračovat diskotékou Dj Martina Hájka.

V Kroměříži posnídají férově

Kdy: Sobota 11. května, 9.30

Kde: Podzámecká zahrada, Kroměříž

Nekomerční piknik Férová snídaně se uskuteční v sobotu v Podzámecké zahradě v Kroměříži. Na akci se sejdou příznivci fair trade, aby společně posnídali na veřejném místě fairtradové a lokální potraviny, a vyjádřili tak podporu produktům, při jejichž výrobě nebyla porušována lidská práva, poškozováno životní prostředí či zneužita dětská práce. Připojí se tak ke statisícům lidí po celém světě, kteří tento den slaví Světový den pro fair trade. Účastníci si sami přinesou fairtradové potraviny jako kakao, kávu, čaj, ale například i domácí chleba upečený z místní mouky. „Hlavním tématem letošní snídaně je fair trade v každo

denním životě. Chceme upozornit na to, že podpořit lidi, kteří pro nás pěstují kakao nebo kávu, můžeme každý den," uvedl Stanislav Komínek z neziskové organizace NaZemi, která akci zastřešuje.

Cestovatel zve na Vrcholy Evropy

Kdy: Neděle 12. května od 17 hodin

Kde: Zlín, kavárna Epupa

Vrcholy Evropy, to je název přednášky známého cestovatele Jaroslava Holíka, která se uskuteční v neděli 12. května od 17 hodin ve zlínské kavárně Epupa. Tématem budou především výstupy na alpské velikány Mt. Blanc a Matterhorn a kavkazský Elbrus.

„O zážitky jsem během výstupů na tyto krásné hory, které jsou pomyslnou střechou Evropy, neměl nouzi. Rád se o ně podělím," řekl Jaroslav Holík. Vstup je zdarma. Kavárna se nachází v Obchodním centru v ulici Kvítková.

Výhon ovcí na salaš

Kdy: Sobota 11. května od 10 hodin

Kde: Držková

Expozice salašnictví Držková zve na nultý zkušební ročník Výhonu ovcí, který se koná 11. května 2013 od 10 hodin. Uvidíte rekonstrukci zvyku výhonu na salaš na začátku pastevní salašnické sezony. Chybět nebude ukázka salašnických obřadů, košárování ovcí, výroba sýra a další.

Hasiči ve Lhotě slaví 110 let

Kdy: Sobota 11. května od 9 hodin 

Kde: Lhotě na Zlínsku

Pořádně veselo bude tuto sobotu ve Lhotě na Zlínsku. Tamní Sbor dobrovolných hasičů Lhota oslaví 110 let od svého založení. Připraven je celodenní program.

„Hlavními body programu jsou odpolední ukázky techniky, způsobů hašení a vyprošťování. Předvedou se hasiči nejmenší i ti nejstarší. Tato část oslav začíná ve 14 hodin," sdělil za pořadatele Petr Fajgar.

Celým odpolednem a následně pak i večerní taneční zábavou od 19.30 hodin bude provázet dechová hudba Valaška z Valašských Klobouk.

„Již v 9 hodin se uskuteční slavnostní mše svatá s žehnáním nového praporu. O hodinu později uctí památku zesnulých členů sboru," přiblížil Fajgar.

Mediálním partnerem celé akce je Zlínský deník. Fajgar konstatoval, že dlouhá historie nás zavazuje k pokračování tradice.

„Hasiči totiž nejsou jen zásahová jednotka, ale hlavně společenská aktivita. Proto mimo ostré zásahy, námětová cvičení a údržbu techniky má náš sbor mnoho dalších aktivit," uvedl Fajgar.