„Nedotkl jsem se ho. Asi jsem doufal, že bych ho mohl vyhrát,“ usmál se při svém vyprávění František Zúbek, dnes útočník Vsetína, který včera večer rozehrál finálovou partii druhé ligy proti Porubě.

„To ale říkám s velkou nadsázkou. Tehdy jsem měl cíl si vůbec zahrát v extralize, což se mi podařilo,“ vybavil si rodák a odchovanec z Považské Bystrice, který odehrál 95 zápasů v nejvyšší slovenské soutěži v dresu Liptovského Mikuláše.

Když podruhé v historii Stanleyův pohár zavítal na slovenské území, bylo mu sedmnáct. Někdy v přechodu z dorostu do juniorky Liptovského Mikuláše se vyfotil jako člen týmu se slavnou trofejí i slavným odchovancem klubu.

Martin Cibák, tehdy čerstvý šampion s Tampou Bay Lighting, dovezl slavnou trofej do města. „Martin byl druhý Slovák, který pohár přivezl na Slovensko. Prvním byl Bicek. Bylo to pro nás něco nového,“ vzpomíná.

Čtěte také

Startuje rallyová sezona, ale i hon na Kopeckého. Dosáhne na hattrick?

Valaška bude letos pro diváky atraktivní

S Martinem Cibákem, který loňskou sezonu strávil i ve Zlíně, se seznámil blíže během léta, kdy pravidelně chodil jako hráč týmů NHL s áčkem během přípravy na led.

„To ale až později, když jsem byl v áčku. Tehdy v sedmnácti jsem ho bral jako velkého pána Cibáka, který vyhrál Stanley Cup. Ale až jsem byl starší a trénoval s námi, zjistil jsem, že je to normální chlap jako my ostatní. Byl jsem pořád mladý. Nejdřív jsem ho zdravil „dobrý den“. Až později „čau“. Normálně jsme se bavili,“ vybavil si Zúbek, který je na Lapači s půlroční pauzou šestým rokem.

Do valašské metropole jej přivedl někdejší gólman Lukáš Plšek, který letos chytal za rivala z Valašského Meziříčí.

„Zavolali mi na jeho podnět po sezoně v Uničově. Proti Vsetínu se mi vždycky dařilo, dal jsem jim nějaké góly a po sezoně se bavili o případných posilách a doporučil mě,“ vybavuje si příchod v roce 2011 Zúbek, který v následujících dvou sezonách ve druhé lize nastřílel vždy po 25 brankách.

Sezonu 2013/2014 začal ve druhé anglické lize Peterborough Islanders, kde však odehrál jen 26 zápasů a vstřelil šest gólů a přidal 13 asistencí.

„Před koncem roku jsem se zranil. Měl jsem problém s ramenem. Mezitím vyměnili trenéry. Ve druhé anglické lize mohli hrát jen čtyři cizinci a nový trenér si přivedl své hráče. Mně bylo jen řečeno, sorry, skládám si tým na novou sezonu a po Novém roce jsem se vrátil zpět do Vsetína,“ vysvětluje Zúbek souvislosti svého brzkého návratu.

Čtěte také: Vsetín začal finále gólovou rukavicí

„Ale jinak na Anglii nemůžu říct špatné slovo. Sice je to fotbalová země, o ničem jiném se nemluví. Je to tam na denním pořádku. Ale i o hokej a sport celkově byl zájem a má svou pozici,“ všiml si.

Úroveň soutěže s českými však srovnávat nechtěl.

„Moc to nejde, je to něco jiného. Všechny souboje se dohrávají, v každém týmu je bitkař, který shodí rukavice. Je to dělané jako show pro diváky. Má to věci, které u nás nejsou,“ tvrdí Zúbek.

Ve stošedesátitisícovém městě asi 120 kilometrů severně od Londýna se kromě druhé Premier League hrál i lední hokej. Na stadionku pro více než dvanáct stovek diváků. „A vždy jsme měli plný zimák. Chodily rodiny s dětmi, přesto bývala dobrá atmosféra,“ vzpomíná.

Kromě hokeje si z britských ostrovů přivezl i fotbalové zážitky.

„Byl jsem se podívat na Ligu mistrů Chelsea – Steaua Bukurešť. Byl jsem se podívat i na pár zápasů druhé Premier League,“ pochlubil se Zúbek, jehož přivedl na stadion v Povážské Bystrici otec v šesti letech, na konci základky se pak stěhoval do nedalekého Liptovského Mikuláše, kde strávil osm let.

Legendární Ján Starý či obránce Jerguš Bača jsou dalšími osobnostmi, které pocházejí z třicetitisícového městečka pod Tatrami.

Čtěte také: Jágra jsem sledoval s otevřenou pusou, vzpomíná Vojtěch Šilhavý

„Jerguš Bača mě dvě sezony v áčku trénoval. Toho jsem zažil,“ vybavil si světového šampiona z roku 2002.

Zúbek už ale minulost pustil z hlavy, o Stanley Cupu už sní jiní. Třicetiletý útočník se nyní soustředí na valašský sen, kterým je postup do první ligy.

„Za poslední dva roky se nám to nepodařilo. Teď jsem si to i pro sebe stanovil jako největší cíl, jelikož v seniorském hokeji nemám větší úspěch. Tohle by bylo dost pěkné,“ vytyčil si útočník, který v základní části druhé ligy nasbíral 10 gólů a 24 asistencí.

Ve finále, které vypuklo včera večer na Lapači proti Vsetínu stojí Poruba.

„V základní části nám dělala největší problémy. Dvakrát jsme s nimi dokonce prohráli v základní hrací době. Doma jsme si ale s nimi poradili bez problémů. Doufám, že to v sérii potvrdíme,“ věří Zúbek, který v letošním play-off vstřelil tři góly a přidal čtyři přihrávky.

Čtěte také: Fandům Vsetína loni ukázal prostředníček. Ať si nadávají, reagoval Luka

O silných stránkách soupeře příliš mluvit nechtěl.

„My se na soupeře nedíváme, soustředíme se sami na sebe a svůj výkon. Doufám, že přesvědčíme a porazíme je bez problémů,“ přeje si postavou 176 centimetrů vysoký útočník.

I on si užívá popularity ledního hokeje ve městě a bouřlivého prostředí, které nároční příznivci zelenožlutých barev dokážou vytvořit.

„Jsou výjimeční. Podpora je specifická tím, že trvá dlouhé roky, má to svou tradici a nikdy se nepřestalo. Lidé vždy chodili na Lapač, Vsetín je hokejové město. Je to super,“ chválí fanoušky Zúbek.

Z všeobecného tlaku ze všech stran na postup, pod kterým je tým od začátku sezony, si nic nedělá.

„O hokej je ve Vsetíně obrovský zájem. Jdeme všichni za jedním cílem. Ale tlak si nepřipouštíme, máme natrénované i dobrý kolektiv. Chceme výsledky potvrdit a posunout se do první ligy,“ má jasno Zúbek.

I on si nemůže vynachválit spolupráci s trenérem Jiřím Dopitou, legendou klubu a olympijským vítězem z Nagana.

„Je to v první řadě velký profesionál, což se ukázalo na našich trénincích. Mají dobrou kvalitu. I jako člověk je v pohodě,“ všiml si Zúbek.

Čtěte také: Lyžaře v regionu čeká zřejmě poslední víkend sezony