Loni velel prvoligovému Prostějovu, v současnosti je lídrem druholigového suveréna ze Vsetína, který v neděli v semifinále proti Hodonínu vůbec poprvé doma Na Lapači prohrál 2:3 v prodloužení a dnes od 18 hodin na jihu Moravy bude dohánět v sérii hrané na tři vítězné zápasy manko.

Zadák, který v české nejvyšší soutěži odehrál 650 zápasů, toho nikdy moc nenamluvil.

„Jsem furt stejný, ať už céčko nosím nebo ne. Tedy tichý a nenápadný. Kluci v kabině by vám to potvrdili,“ přesvědčuje se smíchem Mojžíš, který přitom céčko na dresu nosil naposledy v dorostu.

„Vůbec jsem nečekal, že bych jej mohl dostat já. Ale byl jsem mile překvapen. Za céčko mne pokladník samozřejmě zkasíroval,“ tvrdil Mojžíš, který měl za spoluhráče Jaroslava Balaštíka, Tomáše Žižku, Jaroslava Kristka a do mužů Zlína přecházel i třeba s Karlem Rachůnkem a premiéru si odbyl v sezoně 1996/1997 proti pražské Slavii.

Věřte nebo ne, ale když si situace žádá, Mojžíš dokáže tým i pořádně zpucovat.

„Často to ale určitě není. Máme zkušené mužstvo, ovšem sem tam je zakřičet určitě potřeba. Ale zařvat dokážou i Kucharda, Koláč i Čurda,“ vyjmenoval Mojžíš další živé pilíře vsetínské kabiny.

Zkušený zadák, který v extralize získal stříbro se Zlínem v roce 1999, bronz ve stejném dresu o tři roky později i v roce 2006 ve Znojmě, se dokáže i pěkně vytočit.

Čtěte také: Zklamání. Hokejový Vsetín pokořil jeho bývalý kapitán Daniel Vaněk

„Nejvíc mě štve simulování hráčů, a když jim to rozhodčí žerou. Právě sudí jsou největší slabinou soutěže. Jinak má ale kvalitu,“ všiml si Mojžíš, jenž si extraligu zahrál i za České Budějovice či Kometu Brno.

Ostatně leccos se přiučil i od Jiřího Dopity. Současného trenéra Vsetína totiž potkal jako spoluhráče i v Brně a ve Znojmě. Proti sobě se pak postavili ve valašském finále 1999.

„Hrát proti němu byla hrůza. Nešel odstavit od puku,“ vzpomíná Mojžíš na vzájemné řežby a koutky úst mu cukají.

„Jako trenér jede v nových trendech, což je pochopitelné a určitě má co dát nám všem. Každý trenér, co dřív hrál a teď trénuje, se změnil. Teď to vše podle mne vidí jinak než jako hráč. Ale jinak je samozřejmě pro každou srandu. Že, Jirko?“

Mojžíš jako kapitán dovedl Vsetín k suverénnímu vítězství v základní části i postupu přes Kopřivnici 4:0 na zápasy.

„Lhal bych, kdybych nevěřil, že základní část vyhrajeme, ale že takovým způsobem… To je krása,“ ocenil svůj mančaft Mojžíš, který v 38 zápasech základní části vstřelil 5 branek a přidal 23 asistencí.

V play-off pak přidal v 5 zápasech další dvě trefy a sedm asistencí. Jenže po nedělní porážce s Hodonínem v semifinále ztrácí.

„Problém byl v nás, zápas jsme začali špatně. Celá první třetina byla z naší strany dost zakřiknutá, až od gólu na 1:2 jsme se zvedli, ale nevyužili jsme naše přesilovky k otočení zápasu,“ litoval Mojžíš klíčových okamžiků střetnutí.

Čtěte také: Fandům Vsetína loni ukázal prostředníček. Ať si nadávají, reagoval Luka

Na devítidenní pauzu po hladkém postupu s Kopřivnicí se však vymlouvat nechtěl.

„Určitě je lepší hrát než trénovat, ale na to bych to nesváděl. Vyříkali jsme si nějaké věci a jdeme dál do dalšího zápasu s cílem vyhrát. Myslím, že máme natolik zkušené mužstvo, abychom tohle semifinále otočili,“ věří v sílu týmu Mojžíš.